Hilversum,
20
juli
2020
|
10:00
Europe/Amsterdam

PODCAST ‘DE GIJZELING VAN GLADBECK’ VAN MARCEL VAN ROOSMALEN EN ROEL GOOTZEN

Journalist en jeugdvriend maken Duitse roadtrip in spoor van gijzeldrama

In de nieuwe podcast 'De Gijzeling van Gladbeck' maken journalist Marcel van Roosmalen en zijn jeugdvriend Roel Gootzen een roadtrip door Duitsland. Ze maken een reconstructie van één van de meest geruchtmakende bankovervallen ooit: die in het Duitse stadje Gladbeck in 1988. Op de overval volgde een bloedige gijzeling met een bus. Welke rol speelden de media in dit spraakmakende gijzeldrama? En welke vragen zijn nog altijd onbeantwoord? Marcel en Roel zoeken hier antwoord op in de zesdelige podcastserie 'De Gijzeling van Gladbeck', die vanaf nu te beluisteren is via alle bekende podcast-apps.

Marcel van Roosmalen: 'Voor deze podcast hebben we een vierdaagse roadtrip door Duitsland gemaakt, waarbij alles is misgegaan wat er maar mis kon gaan. We hebben een ongeluk gehad, ik werd ziek, en zo nog een paar dingen. In de auto van Roel - zelf heb ik geen rijbewijs – hebben we zeker duizend kilometer over de Duitse Autobahn afgelegd. Maar die podcast is er! Ik wilde dit heel graag maken, want ik was vooral benieuwd naar de parallel tussen de rol van de media destijds en onze media van nu.'

Op 16 augustus 1988 overvielen Dieter Degowski en Hans-Jürgen Rösner de Deutsche Bank in Gladbeck. Wat volgde was een gijzeling in een bus, waarmee de gijzelnemers twee dagen door Duitsland en Nederland reden, met in hun kielzog een stoet aan journalisten. Rösner en Degowski gaven live-interviews voor de radio en televisie en lieten reporters plaatsnemen in hun vluchtwagen. De voortdurende nabijheid van journalisten hinderde het optreden van de politie. Na het voorval werd dan ook veel gediscussieerd over de verantwoordelijkheid van de journalistiek bij overvallen en gijzelingen. 

Journalist en schrijver Marcel van Roosmalen is columnist bij NRC en 'Druktemaker' bij het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Samen met Roelof de Vries en Noortje Veldhuizen presenteerde hij de veelgeprezen podcast 'De Krokante Leesmap'.

Roel Gootzen is docent geschiedenis op een middelbare school. Van Roosmalen en Gootzen leerden elkaar in 1992 kennen in een studentenhuis in Nijmegen.

De podcast 'De Gijzeling van Gladbeck' is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.