03
juni
2015
|
13:44
Europe/Amsterdam

PAUL WITTEMAN PRESENTEERT DE MEESTERWERKEN

BIJZONDERE GASTEN KIEZEN HUN VIJF FAVORIETE KUNSTWERKEN
Mozart of Madonna? Banksy of Botticelli? Fellini of Fargo? Als u één boek, één film, één muziekstuk, één kunstwerk en één tv-programma mag doorgeven aan de komende generaties, welke zouden dat dan zijn en waarom? Presentator en cultuurliefhebber Paul Witteman gaat samen met zijn wekelijkse hoofdgast - variërend van Jeroen Henneman tot Inez Weski, en van Matthijs van Nieuwkerk tot Giovanca - op zoek naar dé grootste meesterwerken uit de nationale en mondiale kunst en cultuur. Een inspirerende en fascinerende reis door alles wat het leven kleurt, boeit, verheft en verrijkt. Welke meesterwerken zijn zo mooi, zo ontroerend, zo vernieuwend en zo anders dat ze het verdienen om uitgebreid besproken en gevierd te worden? 
De Meesterwerken is vanaf 28 mei acht weken lang op donderdagavond om 21.15 uur te zien bij de VARA op NPO 2
.

Paul Witteman: 'Wat is er nu mooier en inspirerender dan dat de gasten mij meenemen in hun persoonlijke culturele schatkamer. Zo heb ik van Matthijs van Nieuwkerk de uitdrukkelijke opdracht gekregen om deze Kerst toch echt de romantische komedie Love Actually te bekijken. En door Jeroen Henneman kijk ik voortaan met andere ogen naar Terugkeer van de Verloren Zoon door Rembrandt. Aan de ene kant geeft het programma de kijker op een toegankelijke manier tips over kunstwerken en zet het aan tot lezen, luisteren, kijken en denken. Aan de andere kant leren we ook de hoofdgast beter kennen, omdat hij of zij de keuze voor de meegebrachte meesterwerken motiveert.’

Presentator en gast zitten aan tafel in Studio Artis in Amsterdam, omringd door beeldschermen waarop de meesterwerken en hun makers verschijnen. Boeken, films, cd's, platen, foto's en kunstwerken liggen op tafel. 

Te gast in de eerste aflevering op 28 mei is beeldend kunstenaar Jeroen Henneman (Haarlem, 1942). Na een studie aan het instituut voor kunstnijverheid in Amsterdam maakt Henneman naam met sculpturen die hij omschrijft als staande tekeningen. Grote faam verwerft hij met zijn kunstwerken De Kus, De Lamp en niet te vergeten Het Wiel. Ook wordt hij gevraagd om Koningin Beatrix te portretteren. Ook van Koning Willem-Alexander maakt Henneman een portret. Maar misschien wel het bekendst is hij geworden met het beeld dat hij maakt ter nagedachtenis aan Theo van Gogh, De Schreeuw.

De andere Meestergasten zijn:

afl 2. Matthijs van Nieuwkerk – 4 juni
afl 3. Alexander Pechtold – 11 juni
afl 4. Inez Weski – 18 juni
afl 5. Arnon Grunberg – 25 juni
afl 6. Giovanca – 2 juli
afl 7. Woe & Van der Laan – 9 juli
afl 8. Myrthe van der Meer – 16 juli