Hilversum,
28
oktober
2019
|
13:20
Europe/Amsterdam

OP ONTDEKKINGSTOCHT DOOR GRIEKENLAND IN ZESDELIGE SERIE HOTEL ATHENE

Ingeborg Beugel zoekt uit hoe Griekenland er nu écht voor staat na de crisis

Ingeborg Beugel gaat op ontdekkingsreis door Griekenland, het land waar zij al jaren woont en werkt. Is de crisis in Griekenland echt voorbij, zoals we hier in Nederland te horen kregen? En zoals de politici in de EU beweren? Of hebben de onmenselijke bezuinigingen in ruil voor nog meer leningen het land van de regen in de drup geholpen? En hebben de financiële crisis en daar bovenop ook nog eens de vluchtelingencrisis ertoe geleid dat het land is verworden tot een ‘ontvangstland’: een reuzenhotel voor miljoenen feestvierende toeristen aan de ene kant en honderdduizenden vluchtelingen die de rest van de EU niet wil hebben aan de andere kant? Lukt het de gewone Griek nog om in die situatie het hoofd boven water én zijn identiteit te houden?

Hotel Athene is vanaf maandag 11 november om 22.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Ingeborg Beugel: “Ik vind het onbegrijpelijk dat deze serie er niet al veel eerder was. De bakermat van de EU, de baarmoeder van de Europese beschaving, staat al sinds 2010 in brand. En het is nu al 2019. Wat me vooral is opgevallen is de onverschilligheid in Noord-Europese landen zoals Nederland over het lot en leed van de Grieken. En daarbij ook nog eens over dat van de vluchtelingen. Bovendien vindt het Noorden het volkomen terecht dat EU-grenslanden zoals Griekenland het vluchtelingenprobleem zelf maar moeten oplossen, met wat geld van de EU en de VN. Geld dat in de verste verte niet genoeg is. Er is sprake van een totaal gebrek aan compassie en solidariteit. Dat vind ik meer dan griezelig.”

“Wat verrassend was? De ongelooflijke, ongeëvenaarde veerkracht van de Grieken. Er is een Grieks gezegde: ‘Y Ellada den pethainie pote’. Griekenland sterft nooit. Nou, inderdaad. Ik zie verwende Noord-Europeanen - ook Nederlanders - niet doen wat zij hebben gedaan, en nog steeds doen. Want reken maar dat de crisis nog lang niet voorbij is. Het ergste moet nog komen.”

Hotel Athene

In Hotel Athene portretteert Beugel onder meer haar eigen (achter)buurt dichtbij de Akropolis. Het is er vol daklozen, junks, vluchtelingen, straathonden en kunstenaars, maar wordt langzaam opgekocht door buitenlanders voor AirBnB en hotels. Ze reist kriskras door Griekenland en naar de eilanden. Ze spreekt met Grieken over de effecten van de crisis op de woningmarkt, arbeidsmarkt en de zorg. Beugel bezoekt ook het eiland Kos, waar de Griekse Kiki zich onvermoeibaar inzet voor vluchtelingen, sinds zij een dode baby uit het water haalde. Haar elfjarige zoon Stephanos vertelt dat hij de vluchtelingen wel eens heeft vervloekt, omdat ‘zij mijn moeder hebben en ik niet’. Met Kiki reist Beugel mee naar het naburige eiland Leros, waar haar vriendin Matina een grote vluchtelingenopvang runt. En ze ontmoet jonge afgestudeerde Grieken die niet emigreren naar het buitenland, zoals veel van hun leeftijdgenoten. Ze geven hun leven in de grote stad op, waar geen werk meer voor hen is, en keren terug naar de bijna verlaten dorpen van opa en oma. Daar leren ze van het land te leven.

Over Ingeborg Beugel

Ingeborg Beugel is journalist en programmamaker. Zij was jarenlang correspondent op de Balkan met als standplaats Athene. Eerder maakte zij o.a. de serie Familietrots over de Amsterdamse familie de Tokkies; Geloof, Seks & (Wan)hoop over seks en islam en over seks in het westen; en UITGEBLOE(I)D, een film over de menopauze.