Hilversum,
30
oktober
2019
|
11:22
Europe/Amsterdam

OP BEZOEK BIJ DE INWONERS VAN BELLINGWOLDE IN NIEUWE REEKS TYPISCH

Wakeboard-kampioen Sanne, de boerenfamilie Dinkla en voormalig vluchtelingen Farid en Mozjgan met hun zonen in BNNVARA-serie Typisch Bellingwolde

De documentaireserie Typisch speelt zich vanaf 11 november af in het uitgestrekte lintdorp Bellingwolde. Het dorp in Oost-Groningen ligt op steenworp afstand van de Duitse grens. Door dit dorp loopt de vier kilometer lange Hoofdweg. Hieraan staan enorme herenhuizen met chique bordessen. Daar belt niemand aan want iedereen komt gewoon achterom. In Bellingwolde volgen we bewoners die er geboren en getogen zijn, maar ook mensen die vanuit ‘het Westen’ naar Bellingwolde zijn getrokken vanwege de rust en ruimte. Typisch Bellingwolde is vanaf maandag 11 november iedere maandag t/m donderdag op 19.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. 

De meer dan 50 jaar getrouwde Wim en Oktje zijn beiden geboren en getogen in Bellingwolde, samen zijn ze ‘Bennewolsters’ in hart en nieren. Zij zorgen ervoor dat alles in orde is voor hun voetbalclub: VV Bellingwolde. Ze gaan één keer per jaar 10 dagen op vakantie in Ommen, langer kunnen ze niet wegblijven. Dit in tegenstelling tot wakeboardkampioen Sanne. Bellingwolde is haar thuisbasis, maar haar leven speelt zich verder af in het buitenland. Haar moeder en stiefvader verhuisden dertien jaar geleden vanuit de Randstad naar Bellingwolde en knapten hier een schitterend huis op. De familie Dinkla is al twee eeuwen boer in Bellingwolde. Typisch volgt hier opa Willem, vader Pieter en zoon Willem: de vijfde, zesde en zevende generatie Dinkla’s. Voorheen hadden de herenboeren personeel om het werk uit te voeren, maar tegenwoordig zitten ze zelf op de trekker.

Kijkers maken ook kennis met Romy. Zij is vol vertrouwen begonnen aan de Hotelschool in Groningen. Ze houdt van hiphop en basketbal en kan niet wachten het kleine dorp achter zich te laten! Want ‘hell no’ dat ze in Bellingwolde blijft. Haar vriendin Laura daarentegen wil juist nooit meer weg van haar geboortegrond. Farid en Mozjgan hadden deze keuze niet. Tien jaar geleden vluchtten zij uit Afghanistan en kwamen in het asielzoekerscentrum in Bellingwolde terecht. Na omzwervingen door het land wonen ze nu samen met hun twee zonen in Bellingwolde.

download
Trailer - Typisch Bellingwolde