Hilversum,
06
maart
2017
|
10:47
Europe/Amsterdam

ODE AAN HET LEVEN IN NIEUW SEIZOEN BREAK FREE

Indringende portretten van jonge, verongelukte/vermiste wereldreizigers

Zes jonge mensen breken uit de sleur van het dagelijks bestaan. Ze gaan op avontuur in het buitenland, maar komen daarbij op tragische wijze om het leven. In een nieuw seizoen van de BNN-documentaireserie Break Free, opnieuw gepresenteerd door Chris Zegers, wordt hun intense leven postuum gevierd. Een indrukwekkend eerbetoon door familie en vrienden in een poging de herinnering levend te houden. Break Free is bedacht en wordt geregisseerd door documentairemaker Geertjan Lassche ('Hemelbestormers', 'Het Laatste Jaar van FC Twente'). Het eerste seizoen van Break Free – in het AD omschreven als ‘Schitterende hommages die je aan het denken zetten’ - is afgelopen week genomineerd voor een TV-Beeld in de categorie Beste factual. Het tweede seizoen van Break Free is vanaf 16 maart zes weken op donderdag om 21.00 uur te zien bij BNN op NPO 3.

Geertjan Lassche: ‘De jongeren uit Break Free zaten middenin het ultieme ‘vier het leven’. En dat is plotsklaps geëindigd. Dat is het allermoeilijkste voor de familie. Zeker als je op de plek komt waar dat einde plaatsvond. Maar aan de andere kant: het is ook de plek waar je kind, broer, zus of vriend de tijd van zijn of haar leven heeft gehad. En dat realiseren familieleden zich ook als ze daar zijn.’

De eerste aflevering op 16 maart gaat over Rianne Brouwer (18) uit Bakkum, die in 2012 samen met haar Australische vakantieliefde Alexander dood werd aangetroffen in een hostel in de binnenlanden van Laos. Ze lagen innig verstrengeld op bed. De oorzaak van hun overlijden is een raadsel. Rianne’s moeder en zus gaan vijf jaar later terug naar waar het is gebeurd en brengen een mooi eerbetoon. In de tweede aflevering op 23 maart het aangrijpende verhaal van avonturier Christiaan Wilson (35) uit Amsterdam, die vermist raakte in de Himalaya. De zoektocht naar hem is uitgebreid in het nieuws geweest. In Break Free reizen zijn vrienden af naar de Dhaulagiri (8.167 meter) in Nepal, in de hoop een antwoord te vinden op de vraag wat er met hun vriend is gebeurd. De derde aflevering op 30 maart gaat over backpacker Daan van Rhijn (22) uit Zeijen, die ziek werd op een tropisch eiland in Maleisië en uiteindelijk overleed. Broer Bob volgt Daans laatste voetsporen. De inhoud van de drie overige afleveringen volgt nog.

Break Free is een coproductie van Skyhigh TV en BNN-VARA. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Break Free.