22
oktober
2014
|
10:00
Europe/Amsterdam

NOG GEEN KINDERPARDON VOOR KINDEREN UIT ‘WIJ BLIJVEN VRIENDEN’

SERIE OVER KINDEREN DIE DREIGEN TE WORDEN UITGEZET OP NPO DOC Ze spreken Nederlands, gaan naar een Nederlandse school en hebben hier hun vriendjes en vriendinnetjes. Het land waar hun ouders -vaak nog voor hun geboorte- vandaan kwamen, kennen ze niet of nauwelijks. En toch moeten ze “terug”, omdat Staatssecretaris Teeven ze heeft afgewezen voor het Kinderpardon. Deze zomer waren zes van deze zeshonderd kinderen te zien in de VARA-serie ‘Wij Blijven Vrienden’, die werd uitgezonden tijdens de actie Eerlijk Kinderpardon. En die actie bleef niet zonder resultaat: eind september werd bekend dat ongeveer vijftig gezinnen alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Maar helaas is er voor vijf van de zes geportretteerden uit de serie en hun vrienden nog niets veranderd. Om nogmaals aandacht te vragen voor het lot dat deze kinderen boven het hoofd hangt, en alle kinderen die in hetzelfde schuitje zitten, wordt de serie nogmaals uitgezonden. ‘Wij Blijven Vrienden’ is op 1, 8 en 15 november te zien op het themakanaal NPO Doc.

In ‘Wij Blijven Vrienden’ wordt een gezicht gegeven aan de kinderen die om administratieve redenen buiten het Kinderpardon vallen én aan hun beste vriendjes. Wie zijn ze, wat doen ze en welke kinderen liggen ’s nachts wakker van het idee dat hun vriendje of vriendinnetje misschien wel weg moet naar een land dat niet veilig klinkt? De documentaireserie is gemaakt door producent ‘Een van de jongens’, in samenwerking met bekende muzikanten als F, Happy Camper en Handsome Poets. In elke aflevering leren we de vrienden kennen. Wisselende muzikanten bezingen het verhaal van de betreffende vriendschappen.

Voor kinderen zonder verblijfsvergunning, die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, werd het Kinderpardon in het leven geroepen. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft echter ruim de helft van alle aanvragen voor het Kinderpardon afgewezen. Dat gaat om ongeveer zeshonderd kinderen, die hier in Nederland geworteld zijn.

‘Wij Blijven Vrienden’ is een coproductie van 'Een van de jongens' en de VARA. De afleveringen zijn hier te zien op npo.nl.