Hilversum,
13
december
2023
|
13:27
Europe/Amsterdam

NIEUW SEIZOEN ‘OVER MIJN LIJK’ MET ZOË, MAAIKE, JEGOR, JEFFREY EN EVA

In het tiende seizoen van ‘Over Mijn Lijk’ ontmoet Tim Hofman vijf jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn en alles uit de laatste fase van hun leven proberen te halen. Ze sporten fanatiek, werken met veel plezier en vieren de liefde. Tim volgt Zoë, Jeffrey, Jegor, Eva en Maaike. Hoe gaan ze om met het feit dat hun leven niet lang meer duurt? Wat willen zij in ieder geval uit het leven halen? En welke dromen hebben ze? Het nieuwe seizoen van ‘Over mijn Lijk’ is vanaf 9 januari 2024 elke dinsdag om 21.40 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.   

Zoë (27) werkt met veel plezier in de zorg en volgt daarnaast nog een hbo-studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening. In 2019 krijgt ze te horen dat ze botkanker heeft. Ze start direct met een zware chemo behandeling en daarna krijgt ze het goede nieuws dat ze kankervrij is. Alleen bij een controle in 2021 stort haar wereld in: de kanker is terug en is uitgezaaid naar haar longen. De artsen vertellen haar dat ze niet meer beter wordt. Zoë pakt na dit nieuws nog één keer uit met een knallend feest voor al haar vrienden, familieleden en collega’s. Haar geloof in reïncarnatie geeft Zoë veel steun. Ze verlangt naar haar nieuwe leven vol liefde, maar plots vindt ze ook nog liefde in dít leven.

Zoë: "Ik heb zelfs een beetje haast om te sterven. Ik ben klaar met dit lichaam en deze ziekte. Ik wil door naar mijn nieuwe leven.’’

Jeffrey (35) leerde elf jaar geleden Trudy kennen en sindsdien zijn ze smoorverliefd. Samen hebben ze twee kinderen: Merel en Max. Overdag werkt Jeffrey voor zijn eigen loodgieter- en installatiebedrijf. In de avonden staat hij op het voetbalveld waar hij coach is van meerdere teams waaronder dat van zijn zoontje Max. In januari 2021 komt zijn leven op zijn kop te staan als hij te horen krijgt dat hij uitgezaaide darmkanker heeft. Hij ondergaat een risicovolle operatie, die hij gelukkig doorstaat. De vreugde is alleen van korte duur want er zijn uitzaaiingen gevonden in zijn buikvlies. De artsen kunnen niks meer voor hem doen. Terwijl hij zich van de ene kant bezighoudt met een zeer bijzonder ontwerp voor op zijn kist, klust Jeffrey ook hard door om zijn nieuwe huis af te krijgen omdat hij zijn gezin zo goed mogelijk wil achterlaten. 

Jeffrey: “Ik ben niet bang voor de dood, maar ik denk wel de hele tijd: wanneer komt het? Dat vind ik het allermoeilijkste.”

In 2015 ontdekt Jegor (31) dat hij een kwaadaardige tumor in zijn hersenen heeft. Na een ingrijpende operatie krijgt hij het goede nieuws dat de tumor grotendeels is weggehaald. Dat deze weer gaat groeien is zeker, alleen wanneer is de vraag. Op sommige momenten wordt Jegor overvallen door paniek en angst maar gelukkig heeft hij veel steun aan zijn partner Daisy. Het gaat zelfs zo goed met hun relatie dat ze proberen zwanger te worden. Tussen de angst door geniet Jegor zoveel mogelijk van het leven en onderneemt hij nieuwe dingen zoals zangles. 

Jegor: “Ik wil gewoon leven, kinderen krijgen, werken, reizen. Soms ben ik zo boos op die kanker. Dan komt al mijn frustratie even opzetten.”

 Eva (23) studeert Communicatie en woont samen met haar vriend Matthijs. Als Eva in 2021 op een dag wakker wordt met een gigantische bult in haar nek, maakt ze zich zorgen. In het ziekenhuis hoort ze eerst dat ze longkanker heeft en een week later dat ze niet meer beter wordt. De kanker zit in beide longen, in haar borstbeen, onder haar linkeroksel en in haar stuitje. Met dit nieuws neemt Eva’s leven een bizarre wending. Ze is boos dat dit haar overkomt, maar besluit er het beste van te maken. Door de situatie is het voor Eva, en ook voor Matthijs, duidelijk geworden dat ze het helemaal zijn voor elkaar. Ze willen zo snel mogelijk trouwen met alles erop en eraan. Eva is niet bang voor de dood, maar vindt het vooral lastig dat ze iedereen moet achterlaten

Eva: “Er zitten ook mooie kanten aan ziek-zijn. Je ontwikkelt een andere blik. Ik ben veel blijer met kleine dingen, zoals mooi weer of fijne personen waar ik mee ben. Daarnaast kan ik ook nog steeds lekker zeiken over kleine dingen, als iemand treuzelt in de supermarkt bijvoorbeeld."

In 2014 ontdekt Maaike (32) een moedervlek op haar heup. Het blijkt een melanoom (een vorm van huidkanker) te zijn. De artsen halen deze melanoom en haar lymfeklieren weg en controleren of er uitzaaiingen zijn. Dit blijkt gelukkig niet het geval; maar een paar jaar later krijgt Maaike het nieuws dat de kanker is uitgezaaid naar haar longen en andere organen. Ze krijgt de diagnose melanoomkanker stadium-4. Maaike gaat niet bij de pakken neer zitten, ze focust zich op de leuke dingen die ze nog kan doen. Ze zoekt veel afleiding in haar werk, waterpolo en haar gezin; bestaande uit haar man Hendrik en tweeling Mare en Nils. Om geld op te halen voor onderzoek naar kanker wandelt Maaike samen met vrienden en familie van het Prinses Máxima Centrum (Utrecht) naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Amsterdam).

Maaike: “Ik kan wel steeds denken dat het allemaal niet goed gaat, maar het brengt mij nergens. Je wordt er alleen maar sip van. Je kunt nog zoveel leuke dingen doen in het leven.”

Bekijk hieronder de trailer van dit seizoen:

download
Trailer - Over Mijn Lijk - seizoen 10

‘Over Mijn Lijk’ is een coproductie van BNNVARA en SkyhighTV.

Over Mijn Lijk podcast
In de Over Mijn Lijk podcast praat Tim met (oud) OML’ers en nabestaanden over de grote thema’s van het leven: ouderschap, doodgaan, levenslessen, bonustijd en hoe is het om een partner te verliezen? De zesdelige podcast is vanaf 27 februari 2024 wekelijks te luisteren via de gratis NPO-luisterapp en overige podcastplatformen.