27
mei
2014
|
17:08
Europe/Amsterdam

NEDERLANDSE KORAALRIFFEN EN HOLLANDSE JUNGLE IN VROEGE VOGELS TV
Vergapen aan schoonheid oernatuur in drie exotische gemeenten van Caribisch Nederland


Voor de laatste aflevering van het Vroege Vogels seizoen en de eerste van het nieuwe seizoen bezoekt presentatrice Janine Abbring Caribisch Nederland. Tijdens deze uitzendingen neemt Janine ons mee naar de prachtige en ongerepte natuur van Bonaire en Saba. Een natuur die volledig in contrast staat met de natuur die we kennen in Nederland. De speciale aflevering van Vroege Vogels is te zien op dinsdag 3 juni om 19.20 uur bij de VARA op Nederland 2.

Janine stapt in het vliegtuig om ons kennis te laten maken met het Nederlandse koraal, nevelwoud, de jungle en een vulkaan. Hiervoor reist ze af naar de drie Nederlandse gemeenten gelegen in de Caribische zee; Bonaire, St. Eustatius en Saba.

Hoewel ons land een vlak landschap kent, is het hoogste punt van Nederland 877 meter hoog, het ligt niet aan de Noordzee, maar in de tropen. Mount Scenery staat op Saba. Janine waagt de klim naar de top waar je het nevelwoud vindt. Een jungle die vrijwel permanent door wolken is omgeven met een gigantische dieren- en plantenrijkdom.
Saba heeft misschien wel de best bewaarde natuur op aarde. Het eiland heeft geen stranden, maar de onderwaterwereld is adembenemend. Het water is kristalhelder. Dit zorgt voor een prachtig zicht op koraalsoorten en de bontgekleurde sponzen. Hier leven pijlstaartroggen, waterschildpadden en walvissen.

Het eiland Bonaire wordt gekenmerkt door heel andere dieren. Grootse onderwaternatuur en prachtige riffen. Maar hier huist ook de enige Nederlandse papegaai. Nu worden die papegaai en dat koraal bedreigd door één en dezelfde vijand: de geit. Voor ons gewoon, maar op Bonaire een exoot die er eigenlijk niet thuishoort. Hoe moet je omgaan met die vreemdeling? Janine bezoekt een geitenboerderij, gerund door Aletta (bekend van Boer Zoekt Vrouw). Deze boerin hoedt geiten en vertelt Janine over de gevolgen voor de natuur op het eiland, en ze laat haar oplossing zien.

Na de zomer, op 2 september, volgt nog een aflevering van Vroege Vogels over het bezoek aan St. Eustatius. Janine daalt dan af in een vulkaankrater, op zoek naar de Iguana Delicatissima.

Voor meer informatie ga je naar de website van Vroege Vogels.

Vroege Vogels, dinsdag 3 juni om 19.20 uur bij de VARA op Nederland 2.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie of interviewverzoeken voor Janine Abbring kunt u contact opnemen met Gert-Jan Hartlief, BNN-VARA Communicatie, tel: 035-67 11 341 of e-mail: gertjan.harlief@bnnvara.nl