Hilversum,
23
december
2021
|
11:31
Europe/Amsterdam

NEDERLAND WIL PIETER OMTZIGT ALS PRESIDENT

Voor de nieuwe BNNVARA-podcast 'De Staatsgreep van Marcel van Roosmalen' is onderzoek gedaan naar wie Nederlanders het liefst als president zouden zien. De uitkomst is verrassend: bijna een kwart van de Nederlanders heeft een voorkeur voor Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt als gekozen staatshoofd.

Waarom zijn de Oranjes, ondanks allerlei grote en kleine akkefietjes, nog steeds zo populair? Wat doen ze eigenlijk de hele dag? En hoe bespelen ze de media? In de vijfdelige podcast 'De Staatsgreep' onderzoekt voormalig Republikein van het Jaar Marcel van Roosmalen waarom Nederland nog steeds een monarchie is, en wat een toekomstig president van onze koninklijke familie kan leren. Hij krijgt daarbij hulp van podcastmaker Roelof de Vries.

Om alvast een voorschot op de mogelijke toekomst te nemen vroeg Marketing Analytics Agency No Ties in een representatieve steekproef wie Nederlanders het liefst als president zouden zien. Aan de respondenten zijn elf presidentskandidaten voorgelegd, waaronder Van Roosmalen zelf, Koning Willem Alexander en Pieter Omtzigt.

Die laatste is bij maar liefst 24 procent de favoriete kandidaat om het ambt te gaan vervullen. Het kamerlid speelde onder meer een prominente rol bij het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire. Omtzigt laat de andere kandidaten ruim achter zich. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is de nummer twee-keuze van Nederland met 13 procent van de stemmen. Op de derde plaats volgt minister-president Mark Rutte met 10,5 procent. Aan de deelnemers werd ook gevraagd welke kwaliteiten zij belangrijk vinden bij een president. 'Morele autoriteit' en 'visie' werden daarbij het vaakst genoemd.

De eerste aflevering van 'De staatsgreep van Marcel van Roosmalen' is vanaf 23 december te beluisteren in de NPO Radio 1-app of via je favoriete podcast platform. De andere afleveringen volgen op 24, 27, 28 en 29 december.

Marcel van Roosmalen is columnist, schrijver, en anti-monarchist. Hij maakte eerder voor BNNVARA en NPO Radio 1 de podcast 'De Gijzeling van Gladbeck' en is tweewekelijks met Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries te horen in 'De Krokante Leesmap'.

Roelof de Vries is voormalig Slimste Mens en radiopresentator ('B.V.S.C.', 'De Nieuws BV') en podcastmaker bij BNNVARA