Hilversum,
10
oktober
2019
|
10:57
Europe/Amsterdam

NATUURFILMER RUBEN SMIT TOONT DE ONGEREPTE NATUUR IN ‘WAD’ OP NPO 1

Nooit eerder vertoonde beelden over de Wadden bij BNNVARA

Grijze en gewone zeehonden, grote sterns, eidereenden, bergeenden, slechtvalken, maar ook organismen van microscopisch formaat tonen de schoonheid en diversiteit van de Waddenzee. Vijf jaar lang filmde Smit met zijn crew ruim 500 uur beeldschone en indringende beelden in dit Unesco werelderfgoed. De met een Gouden Film bekroonde documentaire ‘WAD, overleven op de grens van water en land’ is op zondag 20 oktober om 20.20 uur bij BNNVARA op NPO 1 te zien. Op zaterdag 19 oktober om 17.15 uur zendt BNNVARA op NPO 1 'Achter de schermen bij natuurfilm WAD' uit, die een unieke inkijk geeft welke uitdagingen er komen kijken bij het maken van een natuurfilm over het Waddengebied.

Ruben Smits natuurdocumentaire ‘WAD’ is een ode aan het Waddengebied. De natuurfilm zet de kijker oog in oog met de mooie, maar ook vaak harde werkelijkheid van de natuur: troebele onderwaterbeelden, de jacht van de slechtvalk, de paring van zeehonden en unieke natuurfenomenen zoals springtij. Deze beelden worden gecombineerd met geluid dat je letterlijk meeneemt onder het ijs, in het zand en op het wad. De kijker hoort het geluid van het gras zoals de bergeend het ook hoort.

Het maken van de natuurfilm WAD is een continue strijd geweest. Een gevecht tegen de elementen maar ook met de eigen doelstellingen: hoe hoog kun je de lat leggen om een natuurfilm in Nederland te maken en welke uitdagingen moet je als filmmaker ondergaan? Zie hoe cameramannen Ruurd Jelle van der Leij en Melchert Meijer zu Schlochtern zeulen met loodzware camera’s door de vette waddenklei en vechtend tegen het opkomende tij. En beleef mee hoe geluidsman Olivier Nijs de perfecte opstelling bouwt om zo het geluid van de storm op te nemen.

In nooit eerder vertoonde beelden nemen de gepassioneerde ecoloog en zijn crew de kijker gedurende een half uur mee achter de schermen bij de productie van de eerste lange natuurfilm over het Waddengebied.

Ruben Smit: “Het Waddengebied is rauw en puur – in al haar schoonheid. Soms moesten we wel drie keer terug voor dat ene mooie shot, waarvan we wisten dat het er was, maar ook dat het vreselijk moeilijk was om het te maken. Maar als het er dan is, dat is zo gaaf.”

Smit maakte eerder voor BNNVARA de documentaires 'Levende Rivier', 'De Schatkamer van de Veluwe' en co-regisseerde ook ‘De Nieuwe Wildernis’ over de natuur in de Oostvaardersplassen.

download
Trailer WAD, overleven op de grens van land en water