03
juni
2015
|
13:23
Europe/Amsterdam

NASRDIN DCHAR SPEELT OUMI IN CARRÉ

REGISTRATIE VAN SOLOVOORSTELLING PRIMETIME BIJ DE VARA
Reis mee van Marokko naar Nederland met Nasrdin Dchar en zijn moeder. De solovoorstelling Oumi, geschreven door Maria Goos, vertelt het verhaal van een jongen die door de geschiedenis van zijn moeder inzicht krijgt in zijn eigen leven. Hierdoor is hij in staat om de juiste keuzes te maken voor zichzelf. Nasrdin duikt in de personages rondom zijn moeder in deze warme, geestige en ontroerende monoloog. De titel ‘Oumi’ betekent dan ook ‘mijn moeder’ in het Marokkaans. ‘Nasrdin Dchar speelt Oumi in Carré’ wordt maandag 25 mei om 20.25 uur uitgezonden door de VARA op NPO 2.


Nasrdins moeder Habibi is een Marokkaanse vrouw die opgroeide in het bergdorpje Touasitte, waarna zij naar het Brabantse Steenbergen verhuisde. Tijdens de voorstelling leren we Nasrdins moeder en Nasrdin zelf beter kennen. Hij voelt zich ingeklemd tussen loyaal zijn aan het land van zijn moeder, waar zijn wortels liggen, en loyaal zijn aan het land waarin hij leeft. 

De moeder van Nasrdin over Oumi: “Het is een eer om een stem te mogen zijn van een generatie vrouwen die we niet kennen.”

Pers over de voorstelling Oumi: 

“In soepele zinnen, vol humor, geeft de acteur de wanhoop van zijn moeder weer. Zijn eigen wanhoop krijgt fraai vorm in een dynamische speelstijl. Een glanzende voorstelling als Oumi is een belangwekkende aanwinst.” – NRC Handelsblad.

“Nasrdin Dchar toont zich een meesterlijk verteller.” – Het Parool.

“Voorstellingen als Oumi verdienen het te worden gekoesterd.” – Groene Amsterdammer.

Nasrdin Dchar (1978) won in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Acteur in de film Rabat. Hij was onder andere te zien in de succesvolle films Tirza, Lotus, Süskind en Wolf, winnaar van drie Gouden Kalveren. Het stuk Oumi werd geschreven door Maria Goos, met wie Nasrdin eerder werkte in ‘De geschiedenis van de familie Avenier’ van Het Toneel Speelt. Oumi is hieruit voortgekomen. Nasrdin reist sinds 2011 succesvol rond door het land met deze voorstelling. Sinds vorig jaar doet hij dat samen met filmmaker Abdelkarim El-Fassi en zijn documentaire ‘Mijn vader, de expat’. Beide verhalen gaan over de zoektocht naar identiteit, je thuis voelen, angsten, dromen, verleden en heden, maar nog belangrijker: de toekomst. 

‘Nasrdin Dchar speelt Oumi in Carré’ is een coproductie van de VARA met Kik productions en Zouka Media.