Hilversum,
23
augustus
2021
|
14:48
Europe/Amsterdam

‘MY 9/11’: SINAN EN FLOORTJE MET VERHALEN UIT AFGHANISTAN EN DE VS

Documentaire-tweeluik over de impact van de aanslagen van precies twintig jaar geleden. 

Op 11 september 2021 is het twintig jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door meerdere terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. Niet lang daarna reageerden de Amerikanen met aanvallen op Afghanistan en een jarenlange militaire aanwezigheid in dat land. Momenteel is Afghanistan, na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, één van de grootste brandhaarden in de wereld. In het BNNVARA documentaire-tweeluik ‘My 9/11’ reizen Sinan Can en Floortje Dessing naar Afghanistan en de Verenigde Staten om de impact te onderzoeken die 9/11 op de wereld heeft gehad. Ze portretteren mensen, die nog dagelijks de gevolgen van die dag ervaren. Daarbij wordt duidelijk dat het leed, de emoties, problematiek en verdere levensloop in beide landen meer met elkaar gemeen hebben, dan je op voorhand zou denken. ‘My 9/11’ is op de vrijdagen 3 en 10 september om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Sinan reist naar Afghanistan, Floortje naar de Verenigde Staten. ‘My 9/11’ is hun eerste tv-samenwerking.

Floortje: ‘Heel bijzonder om dit programma samen met Sinan te maken! Bij 9/11 denken we als eerste aan Amerika. Maar doordat de aanslagen in Afghanistan zijn voorbereid, en in de VS zijn uitgevoerd, hebben mensen in beide landen tot op de dag van vandaag te maken met de gevolgen. Kijk maar naar de huidige, vreselijke situatie in Afghanistan. In ons programma gaat het niet om de oorzaken en achtergronden van de aanslagen, maar juist om de menselijke verhalen.’

Sinan: ‘Met dit tweeluik laten we zien hoe levens door een grote gebeurtenis met elkaar verbonden zijn. Voor andere documentaires reisde ik al eerder naar Afghanistan. Ik was er voor dit tweeluik voor het laatst in mei van dit jaar, toen de Amerikanen zich terugtrokken. Je voelde de spanning toen al: veel Afghanen waren bezorgd. Nu zien we in het nieuws dat dat terecht was.’

Floortje spreekt onder anderen met de New Yorkse politieagent David Chong, en Sinan met de Afghaan Shawali Khan, die twaalf jaar onterecht vastzat in Guantanamo Bay. Chong en Khan zullen elkaar niet kennen, maar hun verhalen raken elkaar wel. Agent Chong kwam als ‘first responder’ onder het puin van de Twin Towers terecht. Zestien jaar na de aanslagen werd hij ongeneeslijk ziek van de stoffen die vrijkwamen bij het instorten van de torens. De Afghaan Khan, nu terug in zijn land, is na vele ontberingen ook fysiek en mentaal kapot. Alleen voor zijn kinderen houdt hij het nog enigszins vol.

Elizabeth Miller verloor haar vader bij de aanslagen in Amerika. Bashir Afsarzada verloor in Afghanistan zijn broer. Beiden zetten zich inmiddels in voor vrede en meer wederzijds begrip.

BNNVARA Preview
Op vrijdag 3 september organiseert BNNVARA een preview van My 9/11. Live vanuit De Hallen in Amsterdam kijken BNNVARA-leden samen met Sinan en Floortje naar de eerste aflevering. Na afloop vindt een nagesprek plaats, waar bezoekers ook vragen kunnen stellen. Voor alle informatie over het evenement en de ticketverkoop: zie tickets.bnnvara.nl.