13
maart
2014
|
15:35
Europe/Amsterdam

Movies that Matter

Tijdens het Movies that Matter Festival, dat van 20 tot en met 26 maart plaatsvindt in Den Haag, zijn ruim zestig films en documentaires over mensenrechten te zien. In diezelfde week zendt de VARA drie films over human rights uit op Nederland 2. Ofwel, de camera als wapen tegen onverschilligheid.‘The Court’, woensdag 19 maart om 22.10 uur op Nederland 2:
Duitsland/Zwitserland, 2013.
Regie: Marcus Vetter en Michele Gentile.
Inkijkje in het drukke leven van Luis Moreno-Ocampo (1952, Buenos Aires), tussen 2003 en 2012 de eerste hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De filmmakers volgen hem tijdens voorbereidingen op het proces tegen de Congolese rebellenleider Thomas Lubanga, schuiven aan voor de lunch met Angelina Jolie en vergezellen hem op bezoek bij een Libische minister na de val van kolonel Khadaffi.
‘One Day after Peace’, donderdag 20 maart om 23.00 uur op Nederland 2:
Israël/Zuid-Afrika, 2012.
Regie: Erez Laufer en Miri Laufer.
In deze ontroerende documentaire reist moeder Robi Damelin naar haar geboorteland Zuid-Afrika, dat ze in 1967 verliet om zich in Israël te vestigen. Haar zoon is vermoord door een Palestijn. Tijdens haar rouw in Zuid-Afrika hoopt ze iets te kunnen leren van de waarheids- en verzoeningsmethoden die het land gebruikte om in het reine te komen met het Apartheidsverleden.
‘Incendies’, vrijdag 21 maart om 23.00 uur op Nederland 2: 
Canada, 2010.
Regie: Denis Villeneuve.
Oscar-genomineerde, beklemmende thriller en noodlotsdrama ineen. Tweelingbroer en –zus Simon en Jeanne willen de laatste wens van hun moeder vervullen. Ze reizen naar het Midden-Oosten om in dit door oorlog verscheurde gebied hun vader en broer te zoeken. Dan doen ze een gruwelijke ontdekking. Deze aangrijpende verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Wajdi Mouawad werd grotendeels opgenomen in Jordanië.