Hilversum,
15
augustus
2017
|
13:47
Europe/Amsterdam

Misbruikt: vier verhalen vol verdriet en verbazing, horror en hoop

Geraldine Kemper presenteert nieuwe serie Misbruikt

In Misbruikt maakt Geraldine Kemper met vier slachtoffers van seksueel misbruik een reis door het verleden. De vier vrouwen zijn op zoek naar antwoorden, inzichten of erkenning en gaan terug naar de tijd en plaats van de zwartste periode in hun leven. Ze gaan in gesprek met familie en vrienden die hen hebben geholpen of die juist afstand hebben genomen. Soms gaan ze zelfs de confrontatie met de dader aan. Vier portretten van vier krachtige vrouwen die hierdoor hopen een beter leven te kunnen opbouwen. Misbruikt is te zien bij BNN op NPO 3 op 5, 12, 19 en 26 september om 21.15 uur.

Angsten onder ogenIn elke aflevering maakt een slachtoffer de 'trip down memory lane'. Deze reis is gebaseerd op een therapievorm om seksueel misbruik te verwerken. Het idee daarbij is dat je je angsten onder ogen komt, zodat je er uiteindelijk beter mee kunt omgaan ('exposure in vivo'). Het biedt deze vrouwen de mogelijkheid om hun eigen verhaal te vertellen en daar gaat het in dit programma om. Met verbazing, verdriet en verwondering zetten ze stappen in de verwerking van hun misbruik. Door hun verhaal aan de wereld te vertellen, hopen ze ook de maatschappelijke stilte rondom seksueel misbruik te doorbreken én andere slachtoffers van misbruik te motiveren zo snel mogelijk hulp te zoeken en de cyclus van geheimen en schaamte te doorbreken.

Presentatie en begeleidingEr worden in Misbruikt vier gevallen van seksueel misbruik besproken waarbij sprake is van een veroordeelde dader. Geraldine Kemper begeleidt de vrouwen in hun zoektocht. Ze legt samen met hen de reis af, leidt de gesprekken met de slachtoffers, familieleden en vrienden, stelt vragen en is de slachtoffers zoveel mogelijk tot steun. Margreet Krottje, gespecialiseerd in behandeling van seksueel misbruik, zorgt voor de psychische begeleiding van de slachtoffers, zowel in als buiten beeld.

Na elke uitzending kunnen de kijkers live inschakelen op NPO3.nl/aftertalk waar twee deskundigen klaarzitten om over de uitzending door te praten, naar jouw verhaal te luisteren of vragen te beantwoorden.

Kijk op
 http://programma.bnn.nl/misbruikt voor meer informatie.