Hilversum,
08
juni
2022
|
14:47
Europe/Amsterdam

MATTHIJS VAN NIEUWKERK PRESENTEERT NIEUWE REEKS ‘SUMMERSCHOOL’

‘Summerschool’ is terug met vier korte colleges van bevlogen sprekers over hun vak- of interessegebied. Matthijs van Nieuwkerk ontvangt deze zomer dr. prof. Marcel Levi, operazangeres Francis van Broekhuizen, illusionist Hans Klok en schrijver Cynthia Mc Leod in de Summerschool-studio. Zij nemen ons mee in de wereld van virussen, Maria Callas, het variété in Nederland en zwart verzet tijdens de slavernij in Suriname. ‘Summerschool’ is vanaf 10 augustus iedere woensdag om 21.35 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1

10 augustus - Francis van Broekhuizen - Verraad en passie: het leven van Maria Callas 

Tragiek, bedrog, verraad én uitzonderlijk talent: het jetset-leven van zangeres Maria Callas leek zelf wel een opera. Ze stond bekend om haar temperamentvolle gedrag, haar liefdesrelatie met Aristoteles Onassis, en natuurlijk als de bestverkopende en meest talentvolle operazangeres ooit. Dramatisch sopraan Francis van Broekhuizen zingt en praat ons langs de hoogtepunten, roem en schandalen van ‘la Divina’ Maria Callas. 

17 augustus - Prof. Dr. Marcel Levi - Spoedcursus: alles over virussen 

Mers, sars, zika, ebola, covid-19 en de apenpokken: het lijkt alsof er steeds vaker een virusuitbraak is en dat die uitbraken zich steeds sneller over de wereld verspreiden. Maar is dat ook zo? Wat is een virus eigenlijk, hoe werkt het en wat kunnen we ertegen doen? Professor dokter Marcel Levi geeft ons een spoedcursus over virussen.

24 augustus - Hans Klok - De gouden dagen van het variété in Nederland 

De grote inspiratiebron van wereldberoemd illusionist Hans Klok is het variété theater. Vanaf de jaren ’50 beleefde deze vorm van volksvermaak haar gouden jaren. Avonden vol spanning en sensatie werden georganiseerd door heel Nederland met conferences, goochelacts, slangenmensen, vedettes en veel meer. Hans Klok vertelt ons, ondersteund door nostalgisch beeld en live acts, alles over de romantiek en tragiek van het variété in Nederland. 

31 augustus - Cynthia Mc Leod - Zwart verzet op de plantage in Suriname 

Meesterverteller en bestsellerauteur van ‘Hoe duur was de suiker’ Cynthia Mc Leod vertelt het bloedstollende verhaal van Boni, Jolicoeur en Baron: drie zwarte verzetsstrijders die tijdens de slavernij in Suriname honderden slaafgemaakten bevrijdden, plantages overvielen, en voor wie de koloniale overheersers beefden van angst. 

‘Summerschool’ is een coproductie van BNNVARA en MediaLane.