Hilversum,
30
augustus
2022
|
09:19
Europe/Amsterdam

MAROKKAANSE JONGEREN OP ZOEK NAAR HUN ROOTS IN 'POLDERMOCRO'S'

De reality-serie met de meest besproken jongeren van Nederland. 

Je kunt de Marokkaan wel uit Nederland halen, maar haal je Nederland ook uit de Marokkaan? Met die vraag worden Aziz, Yasmine, Meryam, Yasmine, Tarik en Ayoub, zes jonge uitgesproken en totaal verschillende Marokkaanse Nederlanders geconfronteerd in het geboorteland van hun ouders. 

‘Poldermocro’s’ laat zien dat de dubbele nationaliteit voor veel jonge Marokkanen een zegen én een vloek is. Waar hoor je bij? En is het maken van die keuze eigenlijk wel nodig? Ze reizen af naar Marokko, maar deze keer zien ze het vertrouwde vaderland van hun familie in een totaal ander daglicht. Het bekende terrein wordt ingeruild voor een kennismaking met het échte Marokko voor een zoektocht naar hun echte identiteit. Presentator Sahil Amar Aïssa begeleid de jongeren tijdens deze avontuurlijke reis: 

 'Als Marokkaanse Nederlander word je geboren met een gratis identiteitscrisis. Op zoek gaan naar jezelf is ontzettend moeilijk op zo'n jonge leeftijd. Laat staan als iedereen in Nederland zo'n uitgesproken mening heeft over jouw cultuur en geloof. Daarom is het belangrijk om veilige en prikkelende ruimtes te creëren om over deze moeilijke onderwerpen te praten. Dat hebben we geprobeerd met Poldermocro's. De uitkomst zijn zes ongelofelijk inspirerende verhalen met, in mijn bevooroordeelde mening, een van de mooiste landen ter wereld als decor.'

Ongezouten meningen, bezoeken aan diverse Marokkaanse tradities, ontmoetingen met locals en gesprekken over taboes zorgen voor de nodige emoties in de groep. De spanning loopt meermaals flink op als blijkt dat deze groep van (ogenschijnlijk) gelijkgestemden allesbehalve identiek over deze plekken, tradities en ervaringen denkt. De onderlinge verschillen blijken enorm. De mocro’ s hebben met elkaar gemeen dat ze goedgebekt zijn en trots op hun Marokkaanse achtergrond, maar daar houden de overeenkomsten wel op. De jongeren gaan van praktisch tot academisch opgeleiden, van actief moslim tot atheïst, van hoofddoek tot homoseksueel. Ze komen uit alle delen van Nederland en hebben elk hun eigen opvattingen over de traditionele Marokkaanse normen en waarden. Op deze manier houden de zogeheten Mocro’s Nederlanders een spiegel voor en laten ze zien dat ‘De Marokkaan’ niet bestaat.   

‘Poldermocro’s’ is vanaf 13 september, zes weken lang op de dinsdagavond, om 21:55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.   

Poldermocro's is een coproductie van BNNVARA en TV Affairs.

download
Fragment Poldermocoro's