Hilversum,
16
mei
2018
|
09:14
Europe/Amsterdam

MARIANNE THIEME, TIM HOFMAN EN ÖZCAN AKYOL JUREREN OP WEG NAAR HET LAGERHUIS

MENNO BENTVELD PRESENTEERT FINALE DEBATCOMPETITIE

Wie wordt de beste jonge debater van Nederland? En wie houdt de beste toespraak? De afgelopen maanden streden tijdens voorrondes in alle Nederlandse provincies ruim 2.500 jongeren tegen elkaar om een plekje in de felbegeerde finale van Op weg naar Het Lagerhuis te bemachtigen. In deze finale nemen de tien beste jonge debaters van Nederland het tegen elkaar op en zijn de drie grootste speechtalenten te zien. Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, is op 27 mei de voorzitter van de jury van Op weg naar Het Lagerhuis. Zij wordt bijgestaan door schrijver en columnist Özcan Akyol en tv-maker/presentator Tim Hofman. De finale van Op weg naar Het Lagerhuis is op zondag 27 mei om 22.40 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

De finale wordt net als de afgelopen jaren gepresenteerd door Menno Bentveld: “Ik verheug mij er weer op om dit jonge debattalent tegen elkaar te zien strijden. En we hebben de opzet ook nog eens extra spannend gemaakt!”

Beste debatteam strijdt tegen beste individuele debaters

De tien beste jonge debaters bestaan uit vijf debattalenten van de middelbare school De Nassau uit Breda en uit vijf individuele debattalenten uit het hele land. Dit team bestaat uit Zoë Neijts (Den Haag), Peter Hansum (Lunteren), Django Wagenaer (Huizen), Hajar Yagkoubi (Helmond) en Erik Pieterse (Vlissingen). Ook vaardigt elk team haar beste debater af. Samen nemen zij het in een 2 tegen 1-debat op tegen Telegraaf-journalist Wierd Duk. Daarnaast strijden de grootste speechtalenten uit de voorrondes om de titel Beste V-rede van Nederland. Drie kandidaten hebben zich hiervoor geplaatst: Leon van der Deure uit Deventer, Noah Zuijderwijk uit Rijswijk en Roos van Deijck uit Breda.

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatcompetitie van Nederland. Ruim 2.500 scholieren van meer dan tweehonderd middelbare scholen uit heel Nederland streden dit jaar mee om een plek in de finale. Daarmee is de wedstrijd een kweekvijver van jong politiek talent. De wedstrijd wordt georganiseerd door BNNVARA in samenwerking met jongerenorganisatie HOPE XXL en met steun van het V-fonds. De winnaars krijgen een verzorgde reis naar de Verenigde Naties in New York.

Klik hier voor meer informatie over Op weg naar Het Lagerhuis.