Hilversum,
08
februari
2024
|
16:48
Europe/Amsterdam

#MAAKHETGRATIS: BOOS IN ACTIE VOOR GRATIS TELEFOONVERKEER NAAR GAZA

BOOS roept in de uitzending van donderdag 8 februari met #MAAKHETGRATIS providers KPN,  VodafoneZiggo en Odido op om essentieel telefoonverkeer naar Gaza gratis te maken. Dat is nodig, omdat bellen via een telefoonverbinding voor Palestijnse mensen in Nederland vaak de enige manier is om in contact te komen met van familie en vrienden in Gaza. Bellen via internet is veelal niet of slechts beperkt mogelijk, waardoor mensen zijn aangewezen op een telefonische verbinding voor een teken van leven van familie en vrienden, hen bij te staan en op de hoogte te brengen van het nieuws dat zij zelf niet kunnen ontvangen.

Maar de tarieven voor mobiel bellen naar Gaza zijn hoog, waardoor sommigen het contact met dierbaren in oorlogsgebied beperken om hoge kosten te voorkomen. Anderen kampen met hoge rekeningen en schulden. Een van hen is Salma Barakat, wier hele familie in de Gazastrook woont. Eén keer besloot ze een paar dagen niet te bellen om geld te besparen. Maar, zegt ze: 'Binnen de kortste keren was ik zo verdrietig dat ik een vriend heb gebeld om geld te lenen zodat ik weer kon bellen.’ 

Aan de hoge kosten kan iets gedaan worden. Bij eerdere humanitaire rampen, zoals de oorlog in Oekraïne en de aardbevingen in Marokko, kwamen Nederlandse providers wel in actie door bellen en sms'en gratis te maken. In het geval van Gaza passen de providers hun tarieven niet aan. Om daar verandering in te brengen, roept BOOS de hashtag #MAAKHETGRATIS in het leven, om zo de urgentie van deze zaak duidelijk te maken aan de providers. Het doel: mensen essentieel contact laten hebben met hun familie en vrienden in oorlogsgebied, zonder dat ze zich zorgen moeten maken over hoge kosten.

‘#MAAKHETGRATIS: hoe torenhoge beltarieven essentieel contact naar Gaza verstoren’ is nu te zien op www.youtube.com/@BOOS. Meedoen met de actie kan via Instagramkanaal van BOOS (@boosbnnvara).