Hilversum,
18
februari
2019
|
12:34
Europe/Amsterdam

LEX UITING BRENGT ODE AAN NEDERLANDSE DORPEN IN LEX LOKAAL

LEX REIST DOOR NEDERLAND VOOR BIJZONDERE VERHALEN VAN HET PLATTELAND

Een autocrossbaan in je voortuin, de enige dragqueen zijn in je dorp van amper 1500 inwoners of in je vrije tijd je auto in een hijskraan hangen en als schommel gebruiken. Niets is te gek op het platteland. In het BNNVARA-programma Lex Lokaal reist Lex Uiting van de Waddeneilanden tot Limburg, op zoek naar bijzondere verhalen in dorpen en streken. Het merendeel van de Nederlanders woont in een grote stad, waardoor het dorpsleven vaak vergeten wordt. Daar komt nu verandering in. Lex Lokaal brengt het bruisende plattelandsleven in kaart en laat zien hoeveel er te doen en te beleven is. Lex gaat op dorpsfeest, ontdekt wat er in de vrije tijd wordt uitgespookt, komt erachter hoe anders vriendschap en liefde in het dorp worden beleefd en ontdekt het harde werk op de boerderij. In zes afleveringen brengt hij een ode aan de dorpen in Nederland. Lex Lokaal is vanaf 28 februari om 21.40 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Lex is erg enthousiast over wat hij heeft gemaakt: “Kijk, ik woon dan wel tegen wil en dank in de Randstad, maar ik blijk natuurlijk een uit de klei getrokken boerenlul. Altijd blijf ik verlangen naar het tevreden leven in ’t dörp. En daarom deze ode aan alle gekke, prachtige plattelanders en de streek. Nederland is uiteindelijk één groot dorp.”

In de eerste aflevering ontmoet Lex Roy uit Bentelo, die zo’n grote voortuin heeft dat hij er ieder jaar een autocross in organiseert. Lex bezoekt boswachter Amanda op Vlieland, die op het mooiste plekje van Nederland woont en in Friesland ontmoet hij Habtamu, die zijn werk als jongste raadslid van Nederland combineert met een carrière als volkszanger in zijn dorp Wommels. Ook neemt Lex een kijkje in Baarle-Nassau, een Brabants dorp waar sommige bewoners tegelijkertijd in twee landen wonen: de keuken kan in België liggen, terwijl je voor de TV in Nederland zit. Verder reist Lex in Lex Lokaal naar Bemmel voor de Bemmelse Dweildagen, ontmoet hij de woest aantrekkelijke boer Joris, die model staat voor de Boerenkalender en hoort hij hoe leven en dood dichter bijelkaar staan dan je denkt in een keet in Ijzerlo. Ook ontmoet Lex de Garnalenkoningin van Zoutkamp en leert hij Jantien kennen die in Nieuw- en Sint Joosland op haar 18e al een gigantisch boerenbedrijf runde.

Lex Lokaal is in de zomer van 2018 opgenomen. Lex Uiting is inmiddels niet meer werkzaam bij BNNVARA.