Hilversum,
14
oktober
2019
|
19:55
Europe/Amsterdam

KEFAH ALLUSH WINT SONJA BAREND AWARD 2019

Kefah Allush heeft de Sonja Barend Award 2019 gewonnen voor zijn gesprek met oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm in het programma De Kist. Allush kon de vakprijs voor het beste tv-interview van het seizoen, een initiatief van de VARAgids, wegens opnamen in het buitenland niet zelf in ontvangst nemen. Namens hem kreeg Peter van Uhm de prijs uit handen van Sonja Barend zelf.

'Op indringende, maar bewonderenswaardig luchthartige wijze laat Allush Peter van Uhm een monument optuigen voor zijn overleden zoon,' aldus Ruud Maas van De Limburger over het interview met de oud-militair. 'Halverwege het gesprek, wanneer de brief van zijn zoon ter sprake komt, rollen de tranen je als kijker over de wangen.' Sara Berkeljon (de Volkskrant): 'Een scherpe interviewer die ik ook graag een keer in een iets minder ongemakkelijke setting zou zien – zonder kist bijvoorbeeld.'

Sonja Barend reikte de award uit in De Wereld Draait Door. 'Dat uitgerekend vakgenoten kiezen is fijn, want zij weten als geen ander wat het betekent om een goed interview te maken,' zegt Allush in een exclusief gesprek met de VARAgids. 'Om van hen een aai over de bol te krijgen, doet mijn hart sneller kloppen en levert me vlinders in de buik op. En dat de prijs vernoemd is naar Sonja Barend, is de kers op de taart.' Het interview verschijnt volgende week in de VARAgids.

Allush sprak Peter van Uhm juni dit jaar over zijn eerste werkdag als commandant der strijdkrachten in 2008. Op die dag kwam zijn zoon Dennis, die als militair op missie in Afghanistan was, om als gevolg van een bermbom. In De Kist vertelt Van Uhm over de impact die dit verlies op hem en zijn gezin had en nog steeds heeft. 'Ik heb mij nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld om met auto en kist aan te komen,' verontschuldigt de presentator zich aan het begin van het gesprek, dat op 9 juni 2019 werd uitgezonden.

Allush werd door een vakjury verkozen uit een longlist van tien interviews. In de top 3 stonden verder Tim den Besten (met Marieke Lucas Rijneveld, eindigde als tweede) en Tijs van den Brink (met Bas Heijne). Het volledige juryrapport staat op sonjabarendaward.nl.