Hilversum,
05
september
2019
|
13:34
Europe/Amsterdam

JONGEREN IN GREEP VAN DE SCHULDENINDUSTRIE IN '3DOC: DE SCHULDMACHINE'

Hoeveel geld mag er verdiend worden aan iemands misère?

In Nederland heeft een op de vijf jongeren problematische schulden. De overheid is vaak hun grootste schuldeiser (CAK, CJIB, Belastingdienst). Documentairemaker Camiel Zwart laat in de '3Doc: De Schuldmachine' zien hoe jongeren gevangengehouden worden door torenhoge schulden, boetes, rentes en rentes op boetes. Dagelijks worstelen zij in een bureaucratische mallemolen die de schuldenindustrie met zich meebrengt. We volgen jongeren uit Amsterdam Zuidoost in soms uitzichtloze financiële situaties. Ricky probeert al zeven jaar zijn leven op de rit te krijgen. Maar hoe doe je dat zonder inkomen en vast woonadres? Elyvonne kreeg een schuldvordering op haar 18e, omdat haar schoolboeken niet betaald zijn toen ze twaalf was. De belastingdienst, incassobureaus en verzekeraars zijn onverbiddelijk; als er niet betaald wordt komt er gewoon een boete met rente overheen. Komen deze jongeren ooit uit die schuldenellende? '3Doc: De Schuldmachine' is op woensdag 18 september om 21.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

In de documentaire komt Willem Los uitgebreid aan het woord. Hij was zijn leven lang al werkzaam in de financiële sector. Hij is sinds enkele jaren vrijwilliger bij ONSbank. Dat is een initiatief van kunstenaars waar met een persoonlijk en artistiek leertraject gestreefd wordt naar schuldenrust en het terugwinnen van zelfvertrouwen. Alleen op die manier kunnen jongeren met schulden de regie over hun toekomst terugnemen. De Schuldmachine laat zien hoe juist de systemen, veelal gericht op die paar procent die echt niet wil betalen, welwillende mensen nog verder in ellende brengen. Het is ontluisterend om te zien hoe schulden inmiddels ‘handel’ geworden zijn en hoe de schuldenindustrie veel geld verdient aan jonge mensen die wel willen maar niet kunnen betalen.

Op verschillende plekken in Nederland wordt de lange versie van de documentaire vertoond en besproken met betrokken partijen uit de regio. Kunnen we met elkaar voorkomen dat de schuldenindustrie mensen in de problemen brengt. Een overzicht van de vertoningen is te zien op de website van viewpointdocs. www.viewpointdocs.com

3Doc: De Schuldmachine is een co-productie van Viewpoint Productions en BNNVARA met steun van het CoBO en het Filmfonds.