04
september
2014
|
10:00
Europe/Amsterdam

JEROEN PAUW LEIDT SOCIAAL EXPERIMENT IN TYPISCH NEDERLANDS

KUNNEN MENSEN MET TOTAAL VERSCHILLENDE ACHTERGRONDEN SAMENLEVEN? Een moslim die niet wil dat er bier gedronken wordt. Een Hagenaar die niet wakker wil worden van het gebed in de nacht. Een Surinaamse die fel tegen Zwarte Piet is. En een homo die uitgescholden wordt op straat. In het VARA-programma Typisch Nederlands leidt Jeroen Pauw een groot sociaal experiment waarin acht mensen met totaal verschillende achtergronden soms hard botsen. Ze gaan met elkaar samenwonen om antwoord te krijgen op de vraag: wat is nu eigenlijk typisch Nederlands? Zijn discriminatie, Islamfobie en vooroordelen onoplosbaar of zijn mensen in staat nader tot elkaar te komen? De vierdelige serie Typisch Nederlands is vanaf 12 september iedere vrijdag om 21.30 uur te zien bij de VARA op NPO 1.

Jeroen Pauw: “Den Haag is een plaats waar ontzettend veel samenkomt. Het is de plaats waar meer dan de helft van de inwoners een andere afkomst heeft. De plaats waar begin dit jaar “Minder! Minder! Minder!” werd geroepen toen het over Marokkanen ging. De plaats waar “dood aan de Joden!” werd geschreeuwd. En de plaats waar radicaal rechts rondloopt met extremistische vlaggen. Een mooi decor om ons af te vragen: wie zijn wij als we ‘Nederlands’ definiëren? Hoe gaan we met elkaar om en verandert dat als we elkaar leren kennen?”

In een sociaal experiment worden acht inwoners van Den Haag van diverse etnische, culturele en sociaaleconomische achtergronden samengebracht. Een homo, een Marokkaanse Nederlander, een Haagse en een Hagenees, een oudere Antilliaanse, een jonge moslima, een Turkse ondernemer en een Surinaamse. Deze mensen zijn geselecteerd uit een grote groep Hagenezen die allemaal de speciale Typisch Nederlands Toets hebben gedaan. Zij vormen min of meer de Nederlandse samenleving. De deelnemers wonen samen in een huis en worden geconfronteerd met vooroordelen ten opzichte van elkaar. Hun gebruiken en principes botsen al snel, maar ze ontdekken ook verrassende overeenkomsten. Daarna worden de deelnemers in koppels verdeeld om elkaars leven te zien en te ervaren. In een slotgesprek met Jeroen Pauw proberen de acht deelnemers conclusies te trekken; is het schip zinkende, of kunnen we wel met elkaar samenleven?

Benieuwd wat de Typisch Nederlands Toets inhoudt en of je zelf ook zou slagen? Maak nu de toets op de site van Typisch Nederlands.

Voor meer informatie: BNN-VARA Communicatie
Thijs Verheij, 035-6268913, thijs.verheij@bnnvara.nl