Hilversum,
06
december
2021
|
15:00
Europe/Amsterdam

JEROEN PAUW EN SANDER HEIJNE ONDERZOEKEN DE KLOOF TUSSEN ARM EN RIJK IN ‘SCHEEFGROEI’

Hoe kan het dat een kind dat in Hoogeveen naar de HAVO gaat, later minder verdient dan een gemiddeld kind dat in Voorburg dezelfde HAVO doet? Waarom leven mensen in ‘goede’ buurten gemiddeld zeven jaar langer dan mensen in armere wijken? Hoe kan het dat er geen personeel te vinden is, maar sommigen niet aan het werk komen? Nederland heeft een klassenmaatschappij, ook al denken we nog vaak van niet. Waar je als kind geboren wordt, is bepalend voor de kans op een leven in welvaart en goede gezondheid. In ‘Scheefgroei’ diepen Jeroen Pauw en journalist Sander Heijne aan de hand van zes thema’s de ongelijkheid in onze maatschappij uit. Ze gaan in gesprek met gewone, hardwerkende Nederlanders die niet voldoende meegroeien met de economie. Mensen voor wie de huizen onbetaalbaar zijn geworden, er geen gelijke kansen zijn op de arbeidsmarkt, voor wie een goed pensioen niet aan de orde is en voor wie adequate zorg en onderwijs niet vanzelfsprekend zijn. En hoe denkt de jeugd daar eigenlijk over? ‘Scheefgroei’ is vanaf maandag 20 december iedere werkdag om 22.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

In ‘Scheefgroei’ onderzoeken Pauw en Sander hoe we kunnen bouwen aan een samenleving waar iedereen goed mee kan doen. Sander maakt spectaculaire analyses over het onderwijs, de arbeidsmarkt, de woningmarkt, gezondheid, het pensioen en de toekomst. Daarna werpen ze samen een blik op de toekomst: hoe dichten we de kloof voor de generaties na ons? Sophie Straat verzorgt iedere uitzending de muzikale opening met een zelfgeschreven nieuwe tekst op het nummer ‘Zeven dagen lang’ van Bots.

In de eerste aflevering bespreekt Jeroen met betrokkenen het onderwijs. Waar je wieg staat, bepaalt al of je rijk of arm wordt, gezond of ongezond bent, of je lang leeft of wat korter. Het onderwijs zou hier de grote gelijkmaker moeten zijn, maar zo ligt het niet. Zo krijgen kinderen van lager opgeleide ouders vaker een schooladvies dat onder hun niveau ligt dan kinderen van hoogopgeleide ouders. Hier wordt de scheefgroei al op jonge leeftijd vergroot. De kwaliteit van het onderwijs staat onder druk door een tekort aan docenten, maar rijke ouders lossen dat op door bijles en privéscholen. Ouders vertellen waarom ze hiervoor kiezen. Te gast in de studio zijn ouders die vertellen waarom ze hiervoor kiezen, scholieren, docenten en onderwijskundigen.

Sander Heijne (1982) is onderzoeksjournalist en historicus. Samen met Hendrik Noten schreef hij het boek ‘Fantoomgroei – waarom we steeds harder werken voor steeds minder’. Hij werkte eerder als economieverslaggever bij de Volkskrant, en als correspondent Marktwerking bij de Correspondent, waar hij in 2018 het boek ‘Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u’ uitbracht.

‘Scheefgroei’ is een coproductie van BNNVARA en TVBV.

 

Wegens wijzigingen in de programmering is Scheefgroei als volgt geprogrammeerd:
Aflevering 1: Onderwijs – dinsdag 21-12, 21.50 uur
Aflevering 2: Arbeidsmarkt – maandag 27-12, 22.15 uur
Aflevering 3: Woningmarkt – dinsdag 28-12, 22.40 uur
Aflevering 4: Gezondheid – zondag 2-1, 22.30 uur
Aflevering 5: Pensioenen – maandag 3-1, 21.30 uur
Aflevering 6: Toekomst – zondag 9-1, 22.10 uur