03
juni
2015
|
13:35
Europe/Amsterdam

JEROEN PAUW, ANOUCHKA VAN MILTENBURG EN DIONNE STAX IN OP WEG NAAR HET LAGERHUIS

Wie worden de beste jonge debaters van Nederland? En wie houdt de beste toespraak? Onder het toeziend oog van de jury – talkshowpresentator Jeroen Pauw, Journaal-nieuwslezeres Dionne Stax en Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg – neemt het beste debat- en speechtalent van Nederland het tegen elkaar op in de finale van VARA’s scholieren-debatcompetitie Op weg naar het Lagerhuis. De finale, die wordt gepresenteerd door Menno Bentveld, is komende woensdag 20 mei om 21.05 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

De afgelopen maanden streden tijdens voorrondes in alle Nederlandse provincies ruim 2.500 jongeren tegen elkaar om een plekje in de felbegeerde finale te bemachtigen. Uiteindelijk zijn de tien beste debaters overgebleven van het Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort en het Praedinius Gymnasium uit Groningen. Zij gaan aan de hand van actuele stellingen met elkaar de verbale strijd aan. Daarnaast strijden de drie grootste speechtalenten van ons land om te titel Beste V-rede van Nederland. De winnaars krijgen een reis aangeboden naar de Verenigde Naties in New York.

De presentatie is in handen van Menno Bentveld: ‘Ik heb deze editie van Op weg naar het Lagerhuis bijzonder te doen met de juryleden. Wat hebben zij een zware klus en wat is het niveau van de debaters en speechers ongelooflijk hoog dit jaar! Ze hadden me op de pijnbank moeten leggen als ik had moeten bepalen welke school ’t beste was. Gelukkig hoef ik de debatten slechts te leiden en dat is wederom een feest!'

Het Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt en het Praedinius Gymnasium debatteren over het importeren van Russisch gas en het legaliseren van de verkoop van licht alcoholische dranken onder jongeren. Onderzoeksjournalist en oorlogsverslaggever Arnold Karskens gaat met scholieren in debat over de problematiek rond bootvluchtelingen.

Drie scholieren houden een zogeheten V-rede, een speech over hun visie op de toekomst. Dat zijn Ama Boahene (Christelijk Gymnasium Utrecht), Masha Advan (Bonnefanten College Maastricht) en Salim el Makhloufi (Lek & Linge Culemborg). Salim is de eerste VMBO-scholier die in de finale van Op weg naar Het Lagerhuis staat. Zie hier een filmpje van zijn rede.

Op weg naar het Lagerhuis is mede tot stand gekomen dankzij het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en jongerenorganisatie HOPE XXL.