04
februari
2014
|
15:56
Europe/Amsterdam

JELTE SONDIJ LAAT FACEBOOK-VERSLAAFDEN COLD TURKEY AFKICKEN

SOCIAL EXPERIMENT IN DE SOCIAL CLUB BIJ BNN

Is 2500 vrienden op Facebook niet een beetje te veel? Wie zou je kunnen missen in je online vriendengroep? En welke afwegingen maak je als je vrienden uit je netwerk moet gooien? Jelte Sondij doet in het BNN-programma De Social Club een social experiment: hij laat vier Facebook-verslaafden cold turkey afkicken. De opdracht lijkt simpel, maar is voor deze hardcore gebuikers een regelrechte ramp: defrienden. Wie sneuvelen er als ze hun vriendengroep terug moeten brengen naar duizend? Het social experiment is deze week dagelijks vanaf 19.50 uur te zien in De Social Club bij BNN op 3.

Jelte: ‘Het is mooi om te zien welke afwegingen de proefpersonen maken; oma wordt direct uit de lijst gewipt, terwijl de broer van een BN’er erin blijft omdat hij nog wel eens iets op zou kunnen leveren. ‘What’s in it for me?’ lijkt de norm te zijn.’ De proefpersonen beginnen vrolijk en zelfverzekerd aan het experiment, maar naarmate ze de vriendengroep moeten blijven uitdunnen ontstaan er irritaties en beginnen ze stuk voor stuk smoesjes te bedenken om er zonder gezichtsverlies mee te stoppen.

Aanleiding voor het experiment is de tiende verjaardag van Facebook. Dankzij dit sociale netwerk heeft iedereen opeens extreem veel vrienden. Maar kunnen we die allemaal wel aan? Kunnen we die vriendschappen onderhouden? Volgens een groot onderzoek van een Britse antropoloog passen er maar 150 mensen in een brein en daar zitten maximaal vijf échte vrienden bij. Vijf vrienden bij wie je dag en nacht kunt aankloppen. Dit gegeven is het uitgangspunt voor het Social Experiment van De Social Club. Meer info en een preview op socialclub.bnn.nl.


Als eerste op de hoogte zijn van BNN-nieuws?
Volg @omroepBNN op Twitter.

Voor meer informatie en beeldmateriaal: BNNVARA Communicatie
Thijs Verheij, tel: 035-6268913, thijs.verheij@bnnvara.nl