Hilversum,
17
oktober
2017
|
19:47
Europe/Amsterdam

JANINE ABBRING WINT SONJA BAREND AWARD 2017

Janine Abbring heeft de Sonja Barend Award 2017 gewonnen. Haar Zomergasten-interview met Eberhard van der Laan werd door de vakjury verkozen als beste tv-interview van het afgelopen seizoen.

‘Zelfs als je de timing van het aftreden en overlijden van Van der Laan buiten beschouwing laat, was dit een klein wonder van een gesprek: intiem en diepgravend,’ aldus tv-recensent Haro Kraak (de Volkskrant). ‘Abbring laat zien dat je er niet altijd meer uithaalt door keihard en kritisch te zijn, maar dat goed luisteren, geduldig zijn en goed doorvragen soms meer dan voldoende kan zijn.’ ‘Eindelijk heeft Zomergasten de gedroomde presentator gevonden,’ vindt Hans Beerekamp (NRC Handelsblad).

Abbring ontving de prijs voor beste tv-interview uit handen van Sonja Barend zelf, in De Wereld Draait Door. Ze bleef de twee andere interviewers uit de shortlist (Wilfried de Jong met zijn gesprek met koning Willem-Alexander en Jeroen Pauw met zijn interview met Diederik Samsom) vóór. Het overlijden van Van der Laan viel samen met de stemperiode voor de vakjury, maar verreweg de meeste stemmen waren al vóór dat moment ingestuurd.

‘Na dit gesprek hoop je dat Abbring nog jaren Zomergasten blijft doen,’ zegt Norbert Pek (o.a. VARAgids) naar aanleiding van het interview. In een gesprek met de VARAgids, organisator van de prijs, zegt Abbring daar best voor te voelen. ‘Als het aan mij ligt wel. En ook als het aan de VPRO ligt. Maar er is nog niks getekend, dus nog even een voorbehoud!’ Het complete interview met Abbring staat volgende week in de VARAgids.

Het juryrapport staat op www.sonjabarendaward.nl.