Hilversum,
06
september
2017
|
13:27
Europe/Amsterdam

JAN VERSTEEGH GAAT ZELF BELASTING ONTWIJKEN MET NIEUW MERK ‘DIKKE VINGER’

JAN LAAT ZIEN DAT DE KLEINE MAN OOK MINDER KAN BETALEN IN JAN DE BELASTINGMAN

Van Starbucks tot Ikea, van de Rolling Stones tot U2: met slimme trucs weten ze miljarden euro's uit de vingers van de fiscus te houden. Maar waarom zou belastingontwijking uitsluitend voor de allerrijksten der aarde weggelegd zijn? In Jan de Belastingman zoekt Jan Versteegh tot op de bodem uit hoe multinationals belasting ontwijken en laat hij zien dat dit ook haalbaar is voor de kleine man. Hij richt samen met twintig ondernemers het merk Dikke Vinger op waarmee ze via een slimme internationale constructie belasting kunnen besparen. De strategie is gebaseerd op een truc waar vrijwel elke multinational gebruik van maakt. Leuker kunnen ze het niet maken, wel een stuk goedkoper. Jan de Belastingman is vanaf 7 september iedere donderdag om 20.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Een goede manier vinden om net als de multinationals zelf ook belasting te ontwijken was niet eenvoudig. Jan: “Ik heb voor heel veel dichte deuren gestaan. Niemand wilde met ons praten, dat wat er gebeurt houden ze het liefst geheim. Het gaat om honderden miljarden die worden bespaard met deze constructies. Toch was er opeens één sympathieke fiscalist die ook Jan heette en ons wel wilde helpen. En zo kan het dat er nu, op het eiland Guernsey, een door mij opgericht bedrijf gevestigd is waarmee ik samen met mijn twintig compagnons belasting kan besparen.”

In de eerste aflevering van Jan de Belastingman probeert Jan door te dringen tot belastingparadijs Nederland en ontdekt hij dat ons kleine landje een grote rol speelt in het wereldwijde spel van belastingontwijking. In de tweede aflevering pakt hij het vliegtuig naar Bermuda, vaak genoemd als één van de grootste belastingparadijzen van de wereld. Hier eindigen honderden miljarden van multinationals en doet Jan inspiratie op voor zijn strategie en het merk Dikke Vinger.

download
Jan de Belastingman Promo