Hilversum,
24
augustus
2016
|
15:12
Europe/Amsterdam

JAN VERSTEEGH EN GERALDINE KEMPER IN NIEUW SEIZOEN PROEFKONIJNEN

VANAF 29 AUGUSTUS BIJ BNN OP NPO 3

Kun je een black-out tegengaan? Lukt het om een bloedworst te maken van je eigen bloed? En kun je met een bierfiets de Cauberg op fietsen? In een nieuw seizoen van BNN’s wetenschappelijke programma Proefkonijnen geven Jan Versteegh en Geraldine Kemper vol overgave hun lichaam aan de wetenschap. Ze geven nuchtere antwoorden op bezopen vragen en kijkersvragen worden tot op de bodem uitgezocht. In een nieuwe rubriek testen Jan en Geraldine wat er wel en niet in een gebruiksaanwijzing zou moeten staan. Want wat gebeurt er als je vuurwerk in een blender stopt, stenen in een wasdroogcombinatie of een gasfles in een magnetron? In de studio worden Jan en Geraldine bijgestaan door natuurkundige Lieven Scheire en filosoof Bas Haring en verbazen zij het publiek met onverwachte live experimenten. Ze bewijzen dat iedereen kan genieten van de wondere wereld van de wetenschap. Het nieuwe seizoen van Proefkonijnen is vanaf 29 augustus wekelijks om 20:30 uur te zien bij BNN op NPO 3.

Het kersverse presentatie-duo heeft er zin in! Jan: ‘Samenwerken met Geraldine is heerlijk. Ik heb het idee dat we elkaar beter maken en daarbij hebben we de grootste lol. Als er iemand is om mee tegen een boom te knallen is het Ger wel ;).’ Geraldine: ‘Jan haalt het beste in mij naar boven. En we hebben zoveel leuke en interessante experimenten samen gedaan de afgelopen tijd. Eén van de meest grappige vond ik het onderzoek of je kan koken op je eigen scheet. Hilarisch.

In de eerste aflevering zoeken Jan en Geraldine antwoord op de vraag: kan je slootje springen met een brommobiel? De afgelopen weken zijn Jan en Geraldine met deze spectaculaire sprong veelvuldig in de media geweest en in deze eerste aflevering zie je alles; de voorbereidingen, de emoties, de sprong en de nasleep. Verder checken ze of piepschuim drijft en wordt de gebruiksaanwijzing van de blender onder handen genomen. In de studio zoeken ze uit of je een kaars kan maken van oorsmeer en wordt het verschil in ruimtelijk inzicht tussen mannen en vrouwen onder de loep genomen.

Voor nog meer wetenschappelijke kennis, feitjes en nieuwtjes kun je natuurlijk terecht op proefkonijnen.bnn.nl. Daarnaast kun je ook weer je kennis testen in de SnapQuiz op Snapchat.