Hilversum,
08
juli
2019
|
10:03
Europe/Amsterdam

‘IN NAAM VAN HET VOLK’: ERIK DIJKSTRA ONDERZOEKT DE POPULARITEIT VAN ZES ZUID-AMERIKAANSE LEIDERS

DOCUMENTAIRESERIE OVER SUCCES EN FALEN VAN DE ‘CAUDILLO’

We hebben het in Europa vaak over populisme. Over sterke leiders die beloven dat ze hun volk gaan redden. Maar wat gebeurt er als zo’n leider de macht krijgt en die niet meer uit handen geeft? Er is een continent waar de bevolking al tientallen jaren ervaring heeft met populistische leiders: Zuid-Amerika. Ze hebben er zelfs een woord voor: Caudillo – een charismatische leider die belooft het gewone volk te bevrijden van de onderdrukkers. In de nieuwe documentaireserie In Naam van het Volk van BNNVARA reist presentator Erik Dijkstra door de roerige geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse continent. Hij onderzoekt de populariteit van zes leiders, die beloofden hun volk te bevrijden. Ze wisten daarmee veel mensen te inspireren, maar groeiden daarna vaak zelf uit tot de nieuwe onderdrukkers. In Naam van het Volk is vanaf 16 juli iedere dinsdag om 21.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Erik Dijkstra: ‘In deze serie zoeken we uit hoe Zuid-Amerikaanse leiders zo ongekend populair konden worden bij de bevolking. Dat doen we aan de hand van gesprekken met de gewone man. We richten ons op leiders uit het verleden, zoals Evita Perón en Hugo Chávez. Maar ook op leiders die nog steeds in het zadel zitten, zoals Evo Morales in Bolivia en Desi Bouterse in Suriname.’

In de eerste aflevering gaat Erik op de grens van Colombia en Venezuela op zoek naar de erfenis van Hugo Chávez, de man die beloofde Venezuela te bevrijden van het kapitalisme. El Commandante is inmiddels alweer zes jaar dood en in zijn vaderland is het nu een ongekende puinhoop. De stroom vluchtelingen uit Venezuela wordt steeds groter.

In de tweede aflevering staat Fidel Castro centraal, de bevrijder van weleer die voor velen een onderdrukker werd. Het is niet de eerste keer dat Erik in de revolutionaire geschiedenis van Cuba duikt. Eerder maakte hij al de serie ‘Che: Leven en erfenis van een revolutionair’ over Che Guevara.

De volgorde van de zes afleveringen is als volgt:

16 juli – Hugo Chávez - Venezuela

23 juli – Fidel Castro - Cuba

30 juli – Desi Bouterse - Suriname

6 augustus – Pablo Escobar - Colombia

13 augustus – Evo Morales - Bolivia

20 augustus – Evita Perón - Argentinië

In Naam van het Volk is een coproductie van BNNVARA en ICU Documentaries.

Voor meer informatie: BNNVARA Communicatie

Gert-Jan Hartlief, 06-20435389 , Gert-Jan.Hartlief@bnnvara.nl