Hilversum,
25
november
2022
|
13:54
Europe/Amsterdam

IEDERE ACHT DAGEN WORDT IN NEDERLAND EEN VROUW VERMOORD: ‘2DOC: FEMICIDE’ OVER MOORD OP VROUWEN OMDAT ZE VROUW ZIJN

Vandaag - 25 november – wordt tijdens Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen wereldwijd stilgestaan bij femicide. Een belangrijk onderwerp, want iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vrijwel altijd is de (ex) partner de dader en de keuze van de vrouw om zelfstandig te zijn, de oorzaak. Femicide wordt in de media vaak gebracht als een gezins- of familiedrama, maar dat is het niet. Het is moord op vrouwen die voor zichzelf opkomen. Waarom is femicide zo onderbelicht? Waarom wordt het beestje niet bij zijn naam genoemd? En waarom worden we wel gewaarschuwd voor de man in de bosjes terwijl het grootste gevaar voor vrouwen naast ze op de bank zit? '2Doc: Femicide’ is zaterdag 10 december te zien om 22.05 uur bij BNNVARA op NPO 2.   

In deze documentaire delen nabestaanden van femicide-slachtoffers openhartig en indringend hun verhaal. Niet alleen de toedracht, de moord zelf en het drama dat erop volgde worden besproken, maar ook het taboe dat kleeft aan de benaming: femicide, moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn.

‘Wij vinden dat deze film er moest komen om femicide in Nederland onder de aandacht te brengen. Het wordt afgedaan als gezinsdrama maar dat is het niet. Het zijn mannen die het vrouwen niet toestaan voor zichzelf te kiezen en hen om die reden vermoorden. Dat is de harde realiteit, van een probleem dat in Nederland zo veel groter is dan we denken’ aldus regisseurs Roxanne Herder en Eva Strating.

Een documentaire van Roxanne Herder en Eva Strating, geproduceerd door BNNVARA en opgedragen aan alle slachtoffers van femicide. Dat zijn er helaas heel erg veel.

Bekijk de trailer hieronder:

download

Voor meer informatie: HERRIE Film & TV
Noortje van de Sande | 020-4868212 | noortje@herrie.com