15
april
2015
|
14:45
Europe/Amsterdam

HONDERD NEDERLANDSE JAZZMUSICI IN SPECIALE DWDD-UITZENDING

De uitzending van De Wereld Draait Door van maandag 13 april staat helemaal in het teken van jazz. Alle gasten en het gehele publiek zullen bestaan uit meer dan honderd van de beste Nederlandse jazzmusici van dit moment, zoals Boy Edgarprijs winnaars Eric Vloeimans, Anton Goudsmit en Yuri Honing, en reuzen van de Nederlandse jazz zoals pianist Louis van Dijk, drummer John Engels en saxofonist Hans Dulfer. De tafeldame in deze jazz-special is NPO Radio 6-presentatrice Mijke van Wijk.

Het idee voor de speciale uitzending ontstond nadat bekend werd dat NPO Radio 6 gaat verdwijnen. Daarmee zal veel jazz niet meer op de Nederlandse radio worden gedraaid. En dat is jammer, want in Nederland wordt geweldige jazzmuziek gemaakt. Voor de uitzending van vanavond werd een remake gemaakt van de foto ‘A Great Day in Harlem’, één van de beroemdste foto’s uit de jazzgeschiedenis. De foto is een groepsportret van de belangrijkste Amerikaanse jazzmuzikanten uit 1958. Voor deze Nederlandse remake nodigde De Wereld Draait Door meer dan honderd Nederlandse jazzmusici uit. Op maandagochtend werden zij op het Westergasterrein gefotografeerd door Merlijn Doomernik. Vanavond zijn ze allemaal aanwezig in de studio van De Wereld Draait Door en wordt de foto onthuld.

Naast gesprekken over de succesvolle Nederlandse jazz-scene van nu en de geschiedenis van de jazzmuziek in Nederland wordt in de uitzending vooral veel live muziek gemaakt. Zo zijn er optredens van onder anderen Eric Vloeimans, Bruut!, Anton Goudsmit, Ruben Hein, Wouter Hamel, Fay Claassen, Ntjam Rosie, Teus Nobel, Louis van Dijk en John Engels.