Hilversum,
03
maart
2021
|
10:57
Europe/Amsterdam

HOE TOEVALLIGE ONTDEKKINGEN IN DE NEDERLANDSE WETENSCHAP DE WERELD VERANDEREN IN NIEUWE PODCAST ‘BIJVANGST’

Sophie Frankenmolen maakt een zesdelige ode aan het ongezochte en toevallige eureka-momenten in de wetenschap

Wat hebben LSD, viagra, penicilline, de magnetron en de post-it met elkaar gemeen? Het waren bijvangsten in de wetenschap die de wereld voorgoed veranderden. In de nieuwe BNNVARA/3FM-podcast gaat Sophie Frankenmolen op zoek naar verhalen over toeval in de wetenschap. Wat zijn de komische en spannendste verhalen over de bijvangsten uit het nu? Deze zesdelige verhalende serie is een ode aan het ongeplande, aan getalenteerde dwarsdenkers en aan bizar toeval. Aan hoe de leukste dingen zich, net als in het leven, niet laten plannen. Deze podcast laat zien dat ook succesverhalen niet altijd maakbaar zijn. Zo slaat toeval soms in op het moment dat je het het minst verwacht. ‘Bijvangst’ is vanaf dinsdag 9 maart wekelijks te horen op alle favoriete podcastapps en via de NPO 3FM-app. 

Sophie Frankenmolen: ‘Wetenschap is experimenteren en vooral heel vaak misschieten. Maar soms heb je onverwachts toch beet. De onderzoeker haalt zijn wetenschappelijk schepnet binnen, buigt voorover en daar ligt het! In zijn toevallige glorie: bijvangst! In deze podcast spreek ik elke week een wetenschapper die onverwachts beet had. Zo hoor je het verhaal van de absurde ontdekking van een scheikundige en een rockster die een wereldveranderende ontdekking deden, van een archeoloog die de geschiedenisboeken per ongeluk voorgoed veranderde en vele andere verhalen.’

Over de maker

Programmamaker en wetenschapsliefhebber Sophie Frankenmolen (NOSop3, RAMBAM, Universiteit van Nederland) gaat op zoek naar de verhalen achter ontdekkingen die per ongeluk gedaan werden in de zoektocht naar iets compleet anders. Deze serie is een co-productie van BNNVARA/NPO 3FM met PnP Media. 

Informatie: niet voor publicatie

Voor informatie over de podcast of Sophie kun je contact opnemen met  roel@pnpmedia.nl of met sophie@bijvangstdepodcast.nl.
Fotocredits: Amy van Leiden / PnP Media.