Hilversum,
29
oktober
2019
|
10:26
Europe/Amsterdam

FRITS SPITS VERKOZEN TOT GROOTSTE RADIOMAKER ALLER TIJDEN

VARAgids presenteert de Top 40: de grootste sterren van 100 jaar radio

Wie zijn de grootste sterren in 100 jaar radiogeschiedenis? Dat vroeg de redactie van de VARAgids aan een jury van veertien deskundigen. Het resultaat is een top 40 van de grootste radiomakers allertijden. Frits Spits is door de jury verkozen tot nummer 1. De jury noemt hem een ‘pionier’, ‘grootheid’ en ‘vernieuwer’. Zijn programma’s De avondspits (1978-1995), Tijd voor twee (1995-2013) en De taalstaat (vanaf 2014) worden in vele toonaarden geroemd en zijn de reden dat Spits met verreweg de meeste stemmen wordt verkozen tot de belangrijkste radiomaker van de afgelopen eeuw. Een reactie van Frits Spits op deze onderscheiding en verdere argumentatie van de jury is te lezen in de VARAgids die op 29-10-19 verschijnt. Op 6 november aanstaande is het precies 100 jaar geleden dat door Hanso Idzerda de eerste radio-uitzending in Nederland werd verzorgd.

Na Frits Spits volgen op de lijst van grootste radiomakers aller tijden Edwin Evers, Joost den Draaijer en Felix Meurders op plaats 2 tot en met 4. Op de vijfde plaats staat de eerste vrouw: Tineke de Nooij. Han Hollander is op 9 de eerste sportverslaggever op de lijst, op de hielen gevolgd door Theo Koomen. De hele lijst is te vinden in de VARAgids.

De jury van 14 radiokenners bestaat uit Marc Adriani (directeur Radio Talpa Network), Vincent Bijlo (cabaretier, radiomaker), Evelien de Bruijn (radiopresentatrice), Herbert Codée (radio-expert), Floortje Dessing (radio- en tv-maker), Sjors Fröhlich (ex-radiogrootheid die niet op zichzelf mocht stemmen voor deze lijst), Henk van Gelder (schrijver en recensent), Eva Koreman (radiodeejay), Gio Lippens (sportverslaggever), Arjan Snijders (mediajournalist), Peter H. de Vries (hoofd radio BNNVARA), Jan Westerhof (ex-directeur NPO Radio), Huub Wijfjes (mediahistoricus) en Marion van de Wouw (chef NOS Radio 1).

Klik hier voor de volledige cover van de VARAgids.

Meer informatie over de Top 40 in de VARAgids:
Ruud Hollander (Hoofdredacteur a.i.), ruud.hollander@bnnvara.nl, 06 – 22 22 47 69.