03
mei
2016
|
08:00
Europe/Amsterdam

FREEK VONK GESCHOKT DOOR BEVINDINGEN NEUSHOORNJACHT

BNN-programma ‘Freek Tegen De Stropers’ duikt in illegale jacht op neushoorns

Bioloog en avonturier dr. Freek Vonk is geschokt door zijn bevindingen in Zuid-Afrika én Azië waar hij heen reisde voor zijn vierdelige documentaireserie ‘Freek Tegen De Stropers’. Hij mengt zich in deze gevaarlijke strijd tegen de stropers om de neushoorn te redden van uitsterving. Freek: “Het is ongelofelijk triest én schandalig hoe een prachtig dier dat al miljoenen jaren op aarde leeft, door de mens in een paar jaar tijd op de rand van uitsterven wordt gebracht.” De indrukwekkende reis van Freek Vonk is vanaf vrijdag 13 mei vier vrijdagen om 20.30 uur te zien in ‘Freek Tegen De Stropers’ bij BNN op NPO3.

Freek reist naar Zuid-Afrika en neemt ons mee naar de plekken waar neushoorns beschermd en opgevangen worden, maar helaas ook naar de plekken waar ze gestroopt worden. Zo vindt hij een gestroopte neushoorn als hij meegaat met het CSI-team van het Krugerpark en redt hij met het team een babyneushoorn van een paar weken oud dat alleen is achtergebleven. Hij praat met een stroper die al 22 neushoorns doodde en wanneer hij zich aansluit bij een anti-stropers eenheid, komt hij terecht in een wereld van zware wapens, nachtenlange patrouilles, achtervolgingen en diverse gestroopte dieren. In Vietnam maakt Freek, gewapend met een verborgen camera, in levende lijve mee dat de hoorn van een neushoorn in de achterafstraatjes van Hanoi, meer waard is dan goud.

Sinds 2007 is het aantal neushoorns dat in Afrika is gestroopt, gestegen met 9000 procent. Elk jaar worden er meer neushoorns gestroopt. De afgehakte hoorns worden in Azië voor veel geld verkocht als genees- of genotsmiddel. Hoewel de handel in de hoorns al jaren verboden is, schiet de wettelijke bescherming vaak tekort. Voor stropers weegt het grote geld dat de internationale handel in hoorns oplevert, ruimschoots op tegen het risico om gepakt te worden.

Freek Tegen De Stropers is een coproductie van Second Nature en BNN.

Voor meer informatie:

BNN-VARA Communicatie, Leonie Kruisinga 06-41259573
Leonie.kruisinga@bnnvara.nl