Hilversum,
19
december
2017
|
16:05
Europe/Amsterdam

FREEK VONK DUIKT IN DE WERELD VAN HAAIEN IN TWEELUIK FREEK NAAR DE HAAIEN

MET EERSTE BEELDEN VAN DE HAAIENBEET WAARBIJ FREEK ZWAAR GEWOND RAAKTE

In het tweeluik ‘Freek naar de Haaien’ duikt bioloog en avonturier dr. Freek Vonk in de wereld van haaien. Hij belicht de unieke biologie van deze dieren, onderzoekt waarom we er zo bang voor zijn en volgt het spoor van de haaienvinnenhandel: van het slagveld op zee bij Maleisië tot de illegale handel in Hong Kong. Hij ontmoet haaienonderzoekers, haaienslachtoffers en de haaien zelf, als hij met ze gaat duiken. Tijdens één van zijn duiken op de Bahama’s gaat het gruwelijk mis. Een Caribische rifhaai neemt een grote hap uit Freeks rechterarm. Freek was slachtoffer van extreem zeldzaam gedrag en dit verhaal werd ineens heel persoonlijk. Freek naar de Haaien is op 29 en 30 decemberom 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. 

Het aantal mensen dat per jaar wereldwijd wordt gedood door een haai is op twee handen te tellen. Andersom worden er jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien gedood door de mens voor hun vinnen en vlees. Dat zijn drie haaien per seconde. Op een gruwelijke manier snijden vissers de vinnen van de haaien af om ze vervolgens in de soep te doen. Als het zo doorgaat, zijn velen haaiensoorten binnen twintig jaar uitgestorven. Freek: ‘Haaien zijn hele fascinerende dieren, en ze zijn zeer succesvol. Er zwommen al haaien rond nog voordat er überhaupt dinosaurussen rondliepen op onze planeet, en haaien bestaan nu nog steeds. Omdat haaien zo belangrijk zijn voor onze oceanen, stormen we met het doden van 100 miljoen haaien per jaar af op een wereldwijde natuurramp. Het ecosysteem van onze zeeën is ernstig verstoord. Er is werk aan de winkel. Het ontvinnen van haaien moet wereldwijd verboden worden, vandaag nog.’

In de eerste aflevering laat Freek de kijker kennismaken met de schoonheid van haaien, de diverse soorten en het belang van deze dieren voor een gezonde oceaan. Op mooie plekken op de Bahama’s, in Maleisië en Zuid-Afrika duikt hij naar de mysterieuze onderwaterbewoners. Helaas komt hij er al snel achter dat het helemaal niet zo goed gaat met de haaien. Halverwege de opnames voor deze documentaireserie wordt Freek gebeten door een Caribische rifhaai op de Bahama’s. Dit is zeer uitzonderlijk, want normaal is deze haai ongevaarlijk voor mensen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren? Nadat Freek is hersteld, zet hij zijn zoektocht voort. Op vissersboten in de wateren rondom Maleisië ontdekt hij hoe makkelijk het vangen, ontvinnen en verhandelen van haaien is. Regels en wetgeving ontbreken of zijn zo lek als een mandje. En datzelfde geldt voor handelsstad Hong Kong, waar haaienvinnen immens populair zijn in de soep en de consument geen idee heeft wat hij nu eigenlijk eet.

Freek naar de Haaien is een coproductie van BNNVARA en Second Nature in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voor meer informatie over haaien klik hier.