10
mei
2016
|
08:20
Europe/Amsterdam

FREEK VONK BEGINT STRIJD TEGEN STROPERS MET EIGEN STICHTING

Nederlands bekendste bioloog en tv-presentator Dr. Freek Vonk lanceert vandaag zijn stichting 'No Wildlife Crime' en gaat daarmee de strijd aan tegen het stropen. Zo maakte hij deze ochtend bekend bij Giel! op 3FM. Wijn van tijgerbotten, beeldjes van ivoor, poeder van de neushoornhoorn en haaienvinnensoep; de handel in producten gemaakt van wilde dieren bloeit als nooit tevoren. De schatting is dat er jaarlijks 19 miljard euro omgaat in de illegale handel van deze producten. Door deze praktijken neemt de kans op uitsterven van bepaalde diersoorten toe. Vanaf vrijdag laat Freek de harde realiteit van het gevecht tegen de stropers zien in zijn vierdelige documentaireserie 'Freek Tegen De Stropers'.

'Freek Tegen De Stropers' vanaf vrijdag 13 mei vier vrijdagen om 20.30 uur bij BNN op NPO3.

Inspiratiebron: baby neushoorn Kabelo
Inspiratiebron voor het oprichten van 'No Wildlife Crime' was een bezoek voor 'Freek Tegen De Stropers' aan een dierenweeshuis in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Daar werd een baby neushoorn binnengebracht waarvan de moeder door stropers was vermoord om haar hoorn. Van Neushoornhoorn wordt poeder gemaakt dat als medicijn wordt verkocht tegen hoge bedragen. De baby neushoorn, Kabelo genoemd, is gelukkig goed verzorgd in het weeshuis. Freek: “Kabelo is kerngezond en weegt inmiddels 1500 kilo! Over twee jaar laten ze hem vrij in het wild. Dit kleine geluk staat in schril contrast met het drama dat zich buiten de weeshuizen afspeelt: elke dag worden zeker drie neushoorns vermoord. Dát gegeven en mijn grote liefde voor Kabelo, zijn de redenen om No Wildlife Crime op te richten.”

Freek stort 1e 10.000 euro
In Afrika wordt er elke 15 minuten een olifant gestroopt vanwege de ivoren slagtanden. Om beeldjes van te maken of armbanden. De afgelopen jaren zijn bij honderd miljoen haaien de vinnen afgesneden, omdat mensen haaienvinnensoep willen eten. Een gerecht waar zij gemiddeld 80 euro per kopje voor betalen. Jaarlijks worden tussen de 40.000 en 80.000 schubdieren gestroopt. "Duizelingwekkende cijfers en onacceptabel", vindt Freek. Tijd voor actie. Het doel van de stichting 'No Wildlife Crime' is om projecten financieel te steunen, projecten waar mensen de gevaarlijke strijd tegen stropers aangaan. Freek stort de eerste 10.000 euro op de rekening van de stichting. “Ik hoop natuurlijk dat veel wildlife crime fighters hier in Nederland mij gaan helpen om het stropen te stoppen”, aldus Freek, “samen tegen de stropers en voor de wilde dieren!”

Nieuwe serie bij BNN
In de BNN-serie 'Freek Tegen De Stropers' laat Freek de kijker zien wat stropen betekent en wat er nodig is om de strijd tegen de criminelen en illegale handel te winnen. Freek: “Tijdens mijn opnames van Freek Tegen De Stropers heb ik gezien dat nieuwe technische middelen de rangers kunnen helpen in hun strijd tegen de stroperij. Stel nu dat zij de beschikking hebben over drones én de technische kennis om deze goed in te zetten, dan wordt de kans om stropers te betrappen veel groter.”

Kijk voor meer informatie op: www.nowildlifecrime.com

Voor meer informatie:

BNN-VARA Communicatie, Leonie Kruisinga 06-41259573
Leonie.kruisinga@bnnvara.nl