Hilversum,
22
november
2018
|
11:45
Europe/Amsterdam

FRANK EVENBLIJ PRESENTEERT NIEUWE QUIZ EN EXPERIMENT ‘HET UUR VAN DE WAARHEID’

12 KANDIDATEN, 24 UUR WAKKER, 12 VRAGEN

Hoeveel kennis kun je in 24 slapeloze uren in je hoofd stampen? In de nieuwe BNNVARA-quiz Het Uur Van De Waarheid, onder leiding van Frank Evenblij, studeren twaalf kandidaten een etmaal lang, non-stop, op twaalf onderwerpen om daarna met elkaar de quiz-arena in te gaan. De onderwerpen variëren van Feyenoord en de Berlijnse Muur tot de 17e eeuw en Nederlandse rappers. Voor de antwoorden moeten de kandidaten altijd terug in de tijd. Lukt het ze hun ogen open te houden en hebben ze hun historische kennis paraat? De snelste kandidaat met de meeste goede antwoorden komt in de finale en maakt kans op de geldprijs. Het Uur Van De Waarheid is vanaf 6 december elke donderdag om 21:30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Frank: “Tijdens de quiz denken de kandidaten best scherp te zijn, maar door slaapgebrek daalt juist hun concentratie. 24 uur niet slapen zorgt ervoor dat kandidaten soms te snel of verkeerd drukken, ook al weten ze het antwoord. Het is ook mooi om te zien hoe hecht een groep wordt na een etmaal met elkaar te hebben doorgebracht. Het doet de andere kandidaten echt pijn als de eerste kandidaat eruit vliegt. Diegene heeft dus 24 uur gestudeerd en moet binnen een minuut naar huis.”

De kandidaten mogen in de 24 uur dat ze aan het experiment meedoen eten, drinken of een luchtje scheppen, maar niet slapen. Dommelen ze weg, dan worden ze direct wakker gemaakt. Na die 24 uur spelen ze in de studio de quiz, waarbij ze over elke categorie een vraag krijgen. Wie de vraag fout of als langzaamste beantwoordt, valt af. De quiz is bedacht door producent Marc Pos, Rob Urgert en Joep van Deudekom. Joep en Rob zijn ook in het programma te zien met filmpjes die leiden tot een vraag. In de quiz vertelt neuropsycholoog Eric Scherder wat slaapgebrek met je hersenen doet.

Het Uur Van De Waarheid is een coproductie van BNNVARA en POSVIDEO.