Hilversum,
04
januari
2018
|
11:03
Europe/Amsterdam

FLOORTJE IN VERSCHEURD JEMEN TE ZIEN BIJ BNNVARA OP NPO 1

FLOORTJE ONTMOET MEXICAANSE GISELA DIE GEVANGENEN BIJSTAAT IN OORLOGSGEBIED

In de tweede aflevering van Floortje Naar Het Einde Van de Wereld reist Floortje Dessing af naar het door de oorlog verscheurde Jemen. In de hoofdstad Sana'a ontmoet ze de Mexicaanse Gisela, die voor het Rode Kruis gevangenen bijstaat. Nadat Floortje anderhalve dag met haar optrekt en haar spreekt over het dagelijks leven in het oorlogsgebied verandert de situatie plotseling volledig. Er breekt vlak naast de compound een hevig vuurgevecht los waardoor Floortje en het team van hulpverleners moeten schuilen in de kelder. Na 48 uur te hebben vastgezeten kan het team worden geëvacueerd. Floortje Naar Het Einde Van De Wereld in Jemen is donderdag 4 januari om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Floortje: “Dit is de moeilijkste reis geweest die ik ooit heb gemaakt. Ondanks alle goede voorbereidingen en het wel afgewogen risico veranderde de situatie plotseling radicaal. Zo dicht had ik nog nooit bij het strijdtoneel gezeten. De aflevering is daardoor onverwacht veel persoonlijker geworden dan normaal, maar het draait om Gisela, waar ik grenzeloos veel respect voor heb. Om de mensen in Jemen te kunnen helpen neemt zij alle restricties op de koop toe. Ik ben heel blij dat we, met grote dank aan Het Rode Kruis, onder deze omstandigheden toch een uitzending hebben kunnen maken en daarmee aandacht kunnen vragen voor de humanitaire ramp waar de bevolking van Jemen al jaren mee te kampen heeft.”

In de uitzending is te zien hoe Floortje na een week wachten aan de grens bij Djibouti eindelijk Jemen in mag. Omdat de cameraman geen visum krijgt hebben de mensen van Het Rode Kruis en Floortje zelf de uitzending gefilmd met telefoons en een in Jemen gehuurde camera. Vanwege de veiligheidsrisico’s verblijven ze met name op de compound van Het Internationale Rode Kruis in Sana’a, maar Floortje krijgt ook de kans om samen met Gisela de oude stad te bezoeken en bewoners te spreken. Tijdens de bombardementen komt Floortje apart van Gisela vast te zitten in een schuilkelder. Ze spreekt daarom na de reis nog met haar af in Zwitserland waar Gisela op dat moment is.

Video’s, foto's en achtergronden over Floortje Naar Het Einde Van De Wereld zijn te vinden op Facebook en Instagram.

download
Drie fragmenten Jemen