Hilversum,
11
mei
2021
|
11:48
Europe/Amsterdam

FILM OVER KLIMAATZAAK VAN DE EEUW 'DE ZAAK SHELL' VAN ANOEK NUYENS EN REBEKKA DE WIT TE ZIEN BIJ BNNVARA

Vrijdag 21 mei om 23.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

In de televisiefilm De zaak Shell, een bewerking van de gelijknamige voorstelling, krijgen de hoofdrolspelers in de klimaatcrisis de kans om een ultiem pleidooi te houden over hun verantwoordelijkheid in het grootste probleem van dit moment. De regie is in handen van Norbert ter Hall (A’dam – E.V.A., Mi Vida), en Jaap Spijkers keert terug in zijn geprezen rol als CEO van Shell.

Op 26 mei doet de rechter uitspraak in de rechtszaak van de eeuw: de klimaatzaak tegen Shell. Anoek Nuyens en Rebekka de Wit doken in deze zaak, waarin milieuorganisaties eisen dat de oliegigant haar bedrijfsvoering radicaal aanpast en stopt met het veroorzaken van wereldwijde klimaatschade. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen, lazen het klimaatakkoord en ploegden beleidsnota’s door. In De zaak Shell krijgt elke stem rondom de rechtszaak een eigen pleidooi: Shell, de consument, de burger, de overheid en toekomstige generaties. De zaak Shell maakt een beladen onderwerp toegankelijk en stelt de vraag wie er verantwoordelijkheid moet nemen in de klimaatcrisis. De cast bestaat uit Jaap Spijkers, Malou Gorter, Mahfoud Mokaddem, Janneke Remmers en Musia Mwankumi.

De televisiebewerking van De zaak Shell is een productie van BNNVARA. Regie door Norbert ter Hall, concept en tekst door Anoek Nuyens en Rebekka de Wit. Gebaseerd op de theatervoorstelling De zaak Shell, geproduceerd door Frascati Producties en De Nwe Tijd.

Over Anoek Nuyens & Rebekka de Wit
Anoek Nuyens en Rebekka de Wit maken sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij starten, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Zij ontwikkelden het theaterproject Tenzij je een beter plan hebt (2017) waarin op zoek gegaan werd naar een manier om ons een wereld te verbeelden waar de mens niet meer de maat der dingen is. De voorstelling mondde uit in Tenzij je een beter plan hebt: De Rechtszaak (2018) waarin de mogelijkheden om een rechtszaak aan te spannen om ons milieu te beschermen, werden onderzocht.