Hilversum,
03
januari
2019
|
14:58
Europe/Amsterdam

FILEMON WESSELINK, SAHIL AMAR AÏSSA EN SOPHIE FRANKENMOLEN NIEUWE RAMBAMMERS NAAST YORA RIENSTRA

Rambammers ‘stelen’ identiteit nietsvermoedende collega – Rambam vanaf 10 januari terug bij BNNVARA

Het BNNVARA-programma Rambam is vanaf 10 januari terug! Niemand minder dan Filemon Wesselink, Sahil Amar Aïssa en Sophie Frankenmolen vormen samen met oud gediende Yora Rienstra het nieuwe Rambam-team. Dit seizoen pakken ze weer met veel humor, op originele en creatieve wijze, zaken aan die niet kloppen. Tijdens de seizoensopener duiken ze in de wereld van de identiteitsfraude en bewijzen de Rambammers dat het ‘stelen’ van iemands identiteit veel makkelijker is dan men denkt. Wat kan je allemaal doen met slechts een kopie van iemands paspoort of rijbewijs? Ze openen bankrekeningnummers, ze bestellen de duurste producten en huren een huis. En dat allemaal achter de rug en op naam van hun nietsvermoedende collega. Rambam is vanaf 10 januari weer wekelijks te zien om 20.55 uur bij BNNVARA op NPO 3.

“Het is heel leuk om onderzoeksjournalistiek te doen in deze originele Rambam-vorm”, aldus Filemon. “Rambam is een begrip in Nederland, heel mooi daar aan mee te mogen werken. En we hebben al enkele onderwerpen gemaakt die mij de mond deden openvallen. Zoals dus het ‘stelen’ van iemands identiteit.”

Sophie werkte eerder als tv-redacteur bij o.a. College Tour en ze presenteerde voor National Geographic: "Rambam is als maker een soort journalistieke snoepwinkel, waarin de serieuze drang om oneerlijke onzinpraters een koekje van eigen deeg te geven in de mixer gaat met een shot humor en absurditeit.”

Kamervragen
In de eerste aflevering stapelen de geheime activiteiten op naam van hun nietsvermoedende collega-Rambammer zich dus op. En hoewel dat erg spannend lijkt, is dit het voor slachtoffers van identiteitsfraude allerminst. Rambam spreekt slachtoffers die in de problemen zijn gekomen omdat er vanuit hun naam strafbare feiten werden gepleegd. Tweede Kamerlid van de PvdA, Henk Nijboer, reageert ook op de uitzending. Hij vindt dat er betere controle moet komen op online banken en noemt het heel ernstig dat Rambam zo makkelijk een bankrekening kon openen: “Als je kwaadwillend bent, kun je mensen benadelen en oplichten. Het is voor het gemak van de consument online alles te regelen, maar je moet toch echt wel controleren van wie de rekeningnummerhouders zijn. Ik ga de minister van Financiën dan ook vragen orde op zaken te stellen.”