Hilversum,
13
februari
2018
|
13:50
Europe/Amsterdam

FILEMON WESSELINK PORTRETTEERT MENSEN MET EEN DIAGNOSE AUTISME SPECTRUM STOORNIS

HET IS HIER AUTISTISCH DUIKT HET MYSTERIEUZE EN BREDE SPECTRUM IN

Sinds ongeveer een jaar heeft Filemon Wesselink de diagnose ‘Autisme Spectrum Stoornis’ (ASS). Om zichzelf beter te begrijpen, maar vooral om anderen met eenzelfde diagnose te ontmoeten, duikt Filemon in het tweede seizoen van Het Is Hier Autistisch dieper het spectrum in. Hij wil weten welke impact autisme op hun leven heeft én dat van hun omgeving. Filemon portretteert in vier afleveringen mensen met uitzonderlijke talenten en sterke fascinaties, hij onderzoekt de combinatie autisme en relaties, de hobbels en valkuilen op het gebied van onderwijs én hij ontmoet families met kinderen die gediagnosticeerd zijn met ASS. Het is Hier Autistisch is vanaf 15 februari elke donderdag te zien om 21.40 uur op NPO 3.

Filemon: ‘Wat me van het eerste seizoen vooral is bijgebleven zijn die ontzettend leuke, grappige, bijzondere, interessante mensen die ik ontmoet heb. Het spectrum is zo ontzettend breed en mysterieus. Daardoor heb ik het gevoel dat ik alleen nog maar het topje van de autisme-ijsberg heb aangeraakt. In dit seizoen duik ik nog dieper het spectrum in.’ 

Veel mensen met ASS hebben een sterke interesse of fascinatie. Zo ontmoet Filemon in de eerste aflevering onder andere Tim, een zeer getalenteerde tekenaar. Om de prikkels die hij ervaart gedurende de dag te verwerken maakt hij extreem gedetailleerde tekeningen van gebouwen. In de tweede aflevering komt Filemon erachter dat vaak ten onrechte wordt gedacht dat mensen met autisme geen behoefte hebben aan sociale contacten. Daarom gaat hij een avond op stap in een café speciaal voor jongeren met autisme. Ook bezoekt hij een praatgroep voor mensen met autisme die hun ervaringen over relaties delen. In de derde aflevering ontdekt Filemon de hobbels en valkuilen op het gebied van onderwijs. Hij bezoekt een jongen met autisme die nu op de universiteit studeert, terwijl zijn IQ vroeger op 80 werd geschat en reist hij naar de VS voor het bijzondere verhaal van een jongen die letterlijk opgesloten zit in zijn lichaam. Hij kan daardoor niet praten waardoor hij voor verstandelijk beperkt werd aangezien. Pas op latere leeftijd leerde hij communiceren via een tablet en bleek een groot intellect te hebben. En in de laatste aflevering bezoekt Filemon een aantal families op wie het autisme van hun kind een grote impact heeft. Hij ontmoet een jongen van 21 die naast autisme o.a. een ernstige gedragsstoornis heeft en het verstandelijk vermogen van een baby van 9 maanden.

ASS is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die lastig te diagnosticeren is en waar nog niet veel over bekend is. Filemon kreeg in het eerste seizoen van Het Is Hier Autistisch zelf de diagnose en wil er meer over te weten komen.