Hilversum,
27
augustus
2018
|
14:36
Europe/Amsterdam

FILEMON WESSELINK ONTSNAPT UIT WESTERSE RATRACE IN FILEMON BUITEN WESTEN

FILEMON GAAT TRADITIONEEL LEVEN BIJ GEMEENSCHAPPEN VER VAN BEWOONDE WERELD

Overvolle agenda’s, altijd bereikbaar, prestatiedrang, stress en zorgen. De moderne maatschappij staat er bol van. Maar moeten we niet té veel? En zijn we niet vergeten wat ons echt gelukkig maakt? In het nieuwe BNNVARA-programma Filemon Buiten Westen reist Filemon Wesselink naar gemeenschappen in afgelegen gebieden waar mensen op een heel andere manier leven. Hoe gaan zij om met zaken als verstedelijking, beweging, seksualiteit en man-vrouwverhoudingen? Wat kunnen we opsteken van mensen die niet meedoen aan de Westerse ratrace? Filemon Buiten Westen is vanaf 13 september, iedere donderdag, om 21.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

In zes afleveringen gaat Filemon op bezoek bij de Hadza in Tanzania, de Yanomami in Brazilië, de kamelenherders in Mongolië, de bewoners van de Bijagos Archipel in Guinee-Bissau, de Trobrianders in Papoea Nieuw-Guinea en de Raramuri in Mexico.

In de eerste aflevering is Filemon een week te gast bij bewoners van de Bijagos Archipel, in Guinee-Bissau, om te zien hoe zij omgaan met man-vrouwverhoudingen. De macht is hier gelijk verdeeld tussen vrouwen en mannen en zij staan beiden even hoog in aanzien. Filemon kapt bossen met ze, danst in de lokale disco en mag meedoen aan een eeuwenoud initiatieritueel.