Hilversum,
19
oktober
2017
|
16:25
Europe/Amsterdam

FILEMON ONDERZOEKT HOE DE BEKENDSTE HOERENBUURT TER WERELD ER VOOR STAAT

BUURTBEWONERS, SEKSWERKERS, RAAMVERHUURDERS, POLITIE EN GEMEENTE AAN HET WOORD IN FILEMON OP DE WALLEN

Het is behalve de beruchtste wijk van Nederland, vooral de bekendste hoerenbuurt ter wereld: de Wallen. Waar je ook komt, iedereen lijkt the red light district te kennen. Maar hoe moeten we er anno 2017 naar kijken? In Filemon op de Wallen onderzoekt Filemon Wesselink, precies tien jaar nadat de gemeente Amsterdam is gestart met het schoonvegen van de Wallen, hoe de buurt er voor staat. Heeft het beleid het gewenste effect gehad? Zijn er nog veel misstanden? En is het massatoerisme dat op de Wallen afkomt een vloek of een zegen voor de stad? Filemon op de Wallen is vanaf 2 november iedere donderdag om 21.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Filemon: ”Er staat elke week wel iets in de krant over de Wallen: vrouwenhandel, drugshandel, illegale hotels - het is nog steeds een buurt zoals geen andere in Nederland. Ik woon er vlakbij maar toch kwam ik er nooit. Nu ik er weer voor het eerst heen ging, schrok ik me wild. De Wallen zijn echt onze Eiffeltoren geworden. Overal toeristen die aangetrokken zijn tot die gekke enclave in de stad waar iedereen mag doen wat God verboden heeft. Ik vroeg me steeds af: moeten we daar trots op zijn?"

In Filemon op Wallen dringt de presentator door tot in de haarvaten van de buurt. Hij spreekt iedereen: van sekswerkers tot buurtbewoners en van hulpverlenende organisaties tot politieagenten. In de eerste aflevering bezoekt Filemon de buurt voor het eerst in jaren en ziet hij hoe de wijk is veranderd. Hij spreekt onder andere met een prostituee die er al jaren achter het raam staat en hij gaat met toeristen mee op kroegentocht waardoor hij een deel van Amsterdam te zien krijgt dat hij nog helemaal niet kende.

Vanaf volgende week donderdag staat er elke week een blog van een sekswerker online op NPO3.nl. Daar is na iedere uitzending ook een artikel te lezen over het programma.

Voor meer informatie: BNNVARA Communicatie

Thijs Verheij, 06-14276423 , thijs.verheij@bnnvara.nl