Hilversum,
17
oktober
2018
|
19:48
Europe/Amsterdam

EVA JINEK WINT SONJA BAREND AWARD 2018

Eva Jinek heeft de Sonja Barend Award 2018 gewonnen voor haar interview met DENK-Kamerlid Farid Azarkan. Ze ontving de vakprijs voor het beste tv-interview van het seizoen, een initiatief van de VARAgids, uit handen van Sonja Barend zelf.

‘Het is Jinek op haar best, DENK op zijn lelijkst’, aldus tv-recensent (en jurylid) Angela de Jong (Algemeen Dagblad) over het interview met Azarkan. ‘De DENK-politicus probeerde zijn gebrek aan argumenten te verhullen met veel geschreeuw en jij-bakken. In plaats van terug te schreeuwen, kiest Jinek er op het juiste moment voor om in te houden en het bij een ijzige blik te laten. Dat werkt.’ Jean Pierre Geelen (de Volkskrant): ‘Een interview uit het schoolboekje, zoals je dat tegenwoordig gek genoeg maar vrij zelden tegenkomt op tv. Jinek is alert, streng en oprecht geïnteresseerd.’

Sonja Barend reikte de award uit in De Wereld Draait Door, in het bijzijn van Matthijs van Nieuwkerk, de eerste winnaar (2009). ‘Ik wilde deze prijs echt heel graag een keer winnen’, zegt Jinek in een interview met de VARAgids over de Sonja Barend Award. ‘Dit is diepbevredigend en vrolijk makend, het laat me niet onberoerd.’ Het interview verschijnt volgende week in de VARAgids, maar is nu al te lezen via Blendle.

Jinek sprak Azarkan over de DENK-plannen voor een online campagne die uiteindelijk niet is uitgevoerd, maar wel via Facebook is getest. In de nepcampagne werd aan PVV-leider Geert Wilders een citaat toegeschreven dat hij nooit had uitgesproken. ‘U spreekt zich zo vaak uit tegen nepnieuws en dat u dan zelf overweegt om een nepcampagne te gebruiken… Ik probeer die gedachtegang daarachter te begrijpen’, aldus Jinek in het gesprek dat op 20 juni 2018 werd uitgezonden.

Jinek werd door een vakjury verkozen uit een longlist van tien interviews. In de top 3 stonden verder Adriaan van Dis (met Stephen Fry, eindigde als tweede) en Coen Verbraak (met Floris van Binsbergen). Het volledige juryrapport staat op sonjabarendaward.nl.