Hilversum,
16
september
2019
|
16:40
Europe/Amsterdam

EEN BLIK IN HET LEVEN VAN GROESBEEK IN NIEUWE REEKS TYPISCH

Accordeonist, oud-pastoor en kermisfamilie in NPO 2-serie Typisch Groesbeek

De documentaireserie Typisch speelt zich eind september af in het Gelderse Groesbeek, het van oudsher katholieke dorp dat ligt ingeklemd tussen de heuvels, de bossen en de Duitse grens. In dit dorp leeft de historie van de Tweede Wereldoorlog nog steeds voort, met aan de rand van het dorp de Canadese Oorlogsbegraafplaats. De camera’s volgen drie weken lang het leven van bewoners in Groesbeek, een dorp waar diversiteit, behulpzaamheid en gezelligheid voorop staan, maar waar ook eenzaamheid om de hoek komt kijken. Typisch Groesbeek is vanaf maandag 30 september iedere maandag t/m donderdag om 19.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Bekijk de trailer hier.

De gepassioneerde Saskia en Marian uit Groesbeek proberen de levensverhalen te achterhalen van de meer dan 2300 Canadese jongens en mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en in Groesbeek begraven liggen. Accordeonist Leo de Kraay heeft een grote passie voor de accordeon die hij al sinds zijn vijfde bespeelt. Nog steeds staat de 71-jarige Leo minstens vijf avonden per week in kroegen, restaurants en op kermissen te spelen. In het katholieke dorp kent iedereen oud-pastoor Jan van Gestel. Hij is inmiddels met emiraat, maar belt nog elke ochtend de jarigen boven de 80. Ook zit hij graag op de tribune bij de zes(!) voetbalclubs van Groesbeek en is hij erelid van brommerclub “D’n blauwe walm.” Aan aandacht geen gebrek, maar zelfs bij een oud-pastoor ligt soms de eenzaamheid op de loer. Richard, een jongen met het Downsyndroom, vult met een lach op zijn gezicht de schappen van de plaatselijke supermarkt en Suzette staat vol enthousiasme in de spoelkeuken en waskamer.

Kijkers maken ook kennis met de hardwerkende kermisfamilie Saedt, bij wie het kermisbloed in de genen zit. Studente Esmee bezoekt in haar vrije tijd zoveel mogelijk zieke kinderen, verkleed als Disney-prinses. Vogelliefhebber Rob vertelt hoe hij tot vijftien jaar geleden nog niet kon lezen en schrijven. Nu geeft hij voorlichting over laaggeletterdheid aan ziekenhuizen, gemeentes, studenten, aan iedereen die het maar wil horen. Kunstenaar Miquel Penso is ‘living his dream’ sinds hij na wat tegenslagen zijn eigen garage opende en besloot te gaan leven van het opknappen van Amerikaanse oldtimers.