15
april
2014
|
10:52
Europe/Amsterdam

ÉÉN OP DE VIJF JONGEREN WORDT VIA INTERNET OF SOCIAL MEDIA GEPEST

SOPHIE EN ARIE BESPREKEN ONDERZOEKSRESULTATEN CYBERPESTEN IN DAG TEGEN PESTEN

De effecten van cyberpesten blijken groot. Van de Nederlandse jongeren is 22% slachtoffer van cyberpesten. Van deze groep heeft 17% weleens gedacht aan zelfmoord. Veder blijkt dat 21% van de digitaal gepeste jongeren zich bedreigd voelt en 28% wilde er niet meer door naar school of naar buiten. Deze en nog meer schokkende resultaten komen uit onderzoek van Motivaction in opdracht van BNN en KRO. Vanavond bespreken Sophie Hilbrand en Arie Boomsma in de thema-uitzending Dag Tegen Pesten deze resultaten. Daarnaast brengen ze indrukwekkende verhalen van scholieren die gepest worden via internet. Dag Tegen Pesten is dinsdag 15 april om 21.00 uur te zien op Nederland 3.

Pesten via internet gebeurt vaak anoniem. 18% van de scholieren weet niet door wie ze worden gecyberpest. Hiervoor worden app’s als GossUP gebruikt, waarbij anoniem kan worden gepest. In de uitzending vertelt de 15-jarige Lotte haar verhaal, wiens naaktfoto belandde op deze pest-app.

Cyberpesten gaat verder, daar waar gewoon pesten ophoudt. In Dag Tegen Pesten vertellen scholieren die gepest worden via internet hun indrukwekkende verhalen. Sophie Hilbrand en Arie Boomsma praten met pesters, slachtoffers, ouders en deskundigen. Tim Hofman bezoekt enkele slachtoffers en leidt een experiment, waarbij geregistreerd wordt hoe jongeren reageren op een pestsituatie.

Het onderzoek werd gedurende twee weken uitgevoerd onder 620 leeringen tussen de 10 en 18 jaar en onder ouders die kinderen hebben in die leeftijd. De volledige onderzoeksresultaten zijn op te vragen bij KRO Communicatie.

Waar de uitzending op tv stopt, gaat Dag Tegen Pesten online verder. Op het forum van de site www.dagtegenpesten.nl kunnen bezoekers meepraten over pesten. Kijk voor beeldmateriaal op pers.kro.nl.

Voor meer informatie:
BNN Communicatie, Maryam Sebbar, tel: 035-6462080, maryam.sebbar@bnnvara.nl
KRO Communicatie, Reinder van Dijk, tel: 035-6713533 / 06-46 507144, reinder.vandijk@kro-ncrv.nl