28
april
2015
|
11:41
Europe/Amsterdam

DWDD UNIVERSITY PRESENTEERT: ‘HET BREIN’ DOOR ERIK SCHERDER

DRIE BEVLOGEN COLLEGES OVER DE WERKING VAN ONZE HERSENEN Is het niet ongelofelijk dat we zomaar een idee hebben, dingen vinden in het donker, gezichten kunnen herkennen en kennis opslaan voor vele jaren? In de driedelige collegereeks DWDD University: ‘Het Brein’ duikt professor dr. Erik Scherder in de wondere wereld van de hersenen. Met zijn gebruikelijke enthousiasme zorgt hij ervoor dat iedereen in de zaal meer ontzag krijgt voor de werking ervan. DWDD University: ‘Het Brein’ is vanaf 30 april drie donderdagen om 20.30 uur te zien bij de VARA op NPO 1.

Tijdens de colleges van DWDD University: ‘Het Brein’ komen mensen langs bij wie de hersenen hen soms in de steek laten. Aan de hand van hun verhaal legt professor Scherder uit hoe het brein normaal gesproken werkt en wat er bij deze mensen aan de hand is. Scherder: ’Er is zoveel om je over te verbazen bij het functioneren van het brein en de meeste mensen staan er pas bij stil als bepaalde functies achteruit gaan of zelfs verloren gaan. In deze colleges vertel ik niet alleen over de werking van de hersenen, maar leg ik ook uit hoe je je hersenen kunt trainen en gezond kunt houden.’

In het eerste college zet professor Scherder uiteen hoe onze hersenen zijn opgebouwd en waar precies de aanknop zit. Wat gebeurt er als iemand in coma raakt en welke invloed heeft stress op ons brein? 
Het tweede college draait om de doorbloeding van onze hersenen. Wat gebeurt er in het brein van een topsporter en hoe belangrijk is beweging? 
In de derde aflevering staat het geheugen centraal. Wat speelt zich allemaal af in het brein bij gezichtsherkenning en wat is er aan de hand als ons geheugen ons in de steek laat?