Hilversum,
16
oktober
2018
|
19:51
Europe/Amsterdam

DWDD UNIVERSITY PRESENTEERT: DE TOEKOMST

DWDD presenteert drieluik over de Toekomst met Robbert Dijkgraaf

2019 start DWDD met een nieuwe serie colleges van Robbert Dijkgraaf. In een drieluik behandelt hij de toekomst. Die toekomst is er al, alleen niet in onze huiskamers, maar in laboratoria en universiteiten. In ieder college vanuit de Gashouder in Amsterdam gaat hij in op één van de drie gebieden waar op dit moment de grootste wetenschappelijke ontwikkelingen plaatsvinden: Leven, Technologie en Informatie. Wat is er allemaal al uitgevonden en waar staan we nu? Hoe ziet ons leven er straks uit? Wat kunnen we verwachten? En is dat goed of slecht nieuws? In tegenstelling tot voorgaande colleges leidt Dijkgraaf na ieder college een talkshow met Nederlandse topwetenschappers waarin ook vragen uit het publiek worden gesteld. De drie colleges zijn te zien op 2, 9 en 16 januari 2019 om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 1.

De toekomst van: Leven

We zijn inmiddels zover dat we alle genetische informatie van ons lichaam begrijpen, we kunnen het lezen en zelfs ook al herschrijven. En daarmee kunnen we een verbeterde versie van onszelf produceren. Wat gaat dat betekenen? Komt er een wereld zonder ziekten? Hoe ziet het leven er in de toekomst uit? Worden we onsterfelijk? Waar liggen de grenzen van wat kan en mag?

De toekomst van: Technologie

Ooit vonden we het wiel uit, nu vliegen we naar de maan en daar voorbij. De mens heeft altijd technologie ontwikkeld om verder te komen. En al lijkt het of alles steeds groter wordt en ons verder weg brengt, de belangrijkste verandering vindt plaats op de allerkleinste schaal. We werken aan nanorobotjes om medicijnen op de juiste plek in ons lichaam te brengen, we ontwikkelen nieuwe, slimme materialen en bouwen aan de allersterkste computer: de kwantumcomputer. Wat gebeurt er als we zelfs atomen gaan manipuleren, kunnen we dan alles maken wat we willen? Verdwijnt het verschil tussen technologie en leven?

De toekomst van: Informatie

Vroeger stuurde je elkaar af en toe een brief, nu zijn we de hele dag online. En we staan niet alleen continu in contact met elkaar, maar ook met bedrijven, instellingen en de overheid. Met elkaar produceren we een oceaan aan data. Zelflerende computers gebruiken die data om meer en meer beslissingen voor ons te maken. Big data en algoritmes helpen ons enorm maar lopen we ook gevaar? Als we niet uitkijken bepalen ze ons hele leven. Of doen ze dat al? Hoe vrij zijn we in de keuze voor een hypotheek? Een baan? Of een ziekenhuis? Hoe zit het met onze privacy en wat als computers slimmer worden dan wij?

Te gast in de talkshow zijn onder andere

- Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica aan de Universiteit Twente 

- Christiaan Triebert, Journalist voor Bellingcat

- Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica bij het Hubrecht Instituut

- Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen

- Leo Kouwenhoven, hoogleraar Quantum Transport aan de TU Delft

De opnames van DWDD University – De Toekomst met Robbert Dijkgraaf zijn op zaterdag 24 november in de Gashouder in Amsterdam. Kaarten zijn verkrijgbaar op tvtickets.nl.