Hilversum,
21
januari
2019
|
10:29
Europe/Amsterdam

DOCUSERIE TYPISCH VANAVOND VAN START IN LIMBURGSE THORN

TRADITIES EN VERENIGINGSLEVEN GAAN IN THORN HAND IN HAND, ZOALS DAT ALLEEN IN LIMBURG KAN

Vanaf vanavond kijken de camera's mee met de mensen uit het Limburgse witte stadje Thorn. Hier stoppen de bussen vol toeristen uit China en Japan, die zich allemaal komen vergapen aan de bijzondere Middeleeuwse kerk met een geschiedenis die teruggaat tot in de 11e eeuw. Hier lopen zelfs geheimzinnige aardstralen, zeggen de wichelroedelopers. De kerk is het middelpunt van een hechte gemeenschap die oude tradities in ere houdt. In Thorn wordt Carnaval gevierd zoals dat alleen in Limburg kan, en de twee harmonieën presteren op topniveau. Typisch Thorn is vanaf vandaag 3 weken lang iedere maandag t/m donderdag bij BNNVARA om 19.15 uur te zien op NPO 2. Voor het eerst is Typisch Thorn nu ook vast in zijn geheel te zien op NPO Start Plus.

In het oude klooster buiten Thorn, waar vroeger de nonnen woorden, zit sinds kort een zorgboerderij. Hier bestiert Pauline Wielders een gemeenschap met mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen en ‘beschermd wonen’ nodig hebben. We maken kennis met een deel van de bewoners die allemaal op hun eigen manier worstelen met hun verleden en op weg zijn naar herstel. En hoewel de nonnen al even vertrokken zijn uit het klooster, blijft de kerk voor veel mensen in Thorn een belangrijk onderdeel van hun bestaan. Marleen Tonnaer- Henriks is 70 en spil in het katholieke leven van dit dorp. Ze werkt samen met de deken en zit in het bestuur van De Koninklijke Harmonie van Thorn. Daar spelen de ‘bokken’. In de andere, De St Michaël Harmonie, zitten de ‘geiten’. En die twee groepen zijn strikt gescheiden.

Naast bokken en geiten komen er ook stieren uit Thorn. Frans Forschelen is geboren en getogen in Thorn en voorouders woonden er ook al. Hij is een van de weinige stierenfokkers van Nederland. Het is bikkelen in de stierenfokkerij. Frans teelt al het voer zelf, maar na deze droge zomer heeft zijn land eigenlijk te weinig opgebracht. Na de dood van zijn vader zorgt Frans voor zijn oude moeder, die inmiddels dement is. Frans was pas voor het eerst van zijn leven in Amsterdam, en de zee heeft hij nog nooit gezien…

Thorn, een dorpje waar de geschiedenis nog springlevend is en waar tradities en het verenigingsleven hand in hand gaan. In Thorn blijft niemand achter, en doet iedereen mee.