Hilversum,
18
december
2018
|
11:53
Europe/Amsterdam

DOCUSERIE TYPISCH GAAT HEEL 2019 DOOR BIJ BNNVARA EN EO

Het nieuwe jaar trapt af in Limburg met Typisch Thorn

De dagelijkse documentaire-serie Typisch gaat door in 2019. Het gehele jaar wisselen de EO en BNNVARA elkaar weer af op de vooravond van NPO 2 en portretteren zij opnieuw verschillende wijken in Nederland; van villawijk tot boerendorp en van volkswijk tot vinex. Wie zijn de mensen die er wonen en hoe ziet hun leven eruit? BNNVARA trapt het nieuwe jaar af in het witte stadje van Noord-Limburg met Typisch Thorn. Een hechte gemeenschap die oude tradities in ere houdt. De EO vervolgt met Typisch Veluwe, waar boeren, burgers en buitenlui hun markante levens leiden in en met de natuur. Typisch is vanaf 21 januari 2019 weer iedere maandag t/m donderdag om 19.15 uur te zien bij BNNVARA of EO op NPO 2.

Het programma Typisch gaf, sinds de start in januari 2018, aan meer dan tweehonderd gewone mensen uit tien verschillende wijken in Nederland een gezicht op televisie. Soms raakten hun persoonlijke verhalen het publiek zo zeer, dat het in beweging kwam. Zo kreeg Angela uit de eerste serie (Typisch Wielenpôlle – Leeuwarden) na protesten van kijkers tòch studiefinanciering en kon ze weer naar school. Ali, uit de laatste serie (Typisch Zevenkamp – Rotterdam), werd opgelicht en bleef achter met duizenden euro’s schuld bij telefoonbedrijven. Op facebook werd al een crowdfunding-campagne gesuggereerd en mensen mailden de redactie dat ze geld wilden geven, maar de telecombedrijven kwamen zelf ook in actie en zijn schuld werd kwijtgescholden.

Typisch in 2019

Vanaf 21 januari kijken de camera's mee met de mensen uit het Limburgse stadje Thorn. Hier stoppen de bussen vol toeristen uit China en Japan, die zich allemaal komen vergapen aan de bijzondere Middeleeuwse kerk met een geschiedenis die teruggaat tot in de 11e eeuw. Hier lopen zelfs geheimzinnige aardstralen, zeggen de wichelroedelopers. De kerk is het middelpunt van een hechte gemeenschap die oude tradities in ere houdt. In Thorn wordt Carnaval gevierd zoals dat alleen in Limburg kan, en de twee harmonieën presteren op topniveau.

Vanaf 11 februari strijkt Typisch neer op de Veluwe. Typisch gaat op stap met een schaapherderin die op zoek is naar een nieuwe kudde. Duikt de bossen in met een man die liever samenleeft met bomen dan met mensen. En ontdekt de saamhorigheid op de Veluwse sjoelclub, de papagaaien-wandelclub en een bont gezelschap jeu de boulers.